IZGRADNJA PRAVOSLAVNE CRKVE I DUHOVNI ŽIVOT U LAZAREVU

Meštani željno iščekuju završetak hrama

Izgradnja hrama posvećenog Svetoj velikomučenici Marini napreduje i bolje nego što se očekivalo. Velika je duhovna radost biti deo života ovih ljudi, moliti se, raditi, graditi hram i družiti se sa njima – kaže za naš list otac Miroslav Nasković, sveštenik, koji je već dve i po godine paroh u Lazarevu.
Prema njegovim rečima, minula godina je bila izuzetno teška za sve, što se odrazilo i na izgradnju hrama. Završetak ovog zdanja meštani Lazareva željno iščekuju u nekoj od predstojećih godina, navodi Nasković.
– Nadamo se da će Bog dati zdravlja da nastavimo da živimo normalnim životom i samim tim nastavimo izgradnju bogomolje. Zahvaljujući episkopu banatskom Nikanoru, Republici Srbiji, Pokrajini, Gradu, Savetu Mesne zajednice Lazarevo i svim ljudima dobre volje, uradili smo mnogo u poslednje dve godine – objašnjava naš sagovornik i dodaje da je svaki novčić koji je ugrađen u crkvu podjednako vredan i važan.
– Crkva se ne gradi za jednu generaciju, već za buduća pokoljenja. Urađeni su podovi sa podnim grejanjem, izmalterisana unutrašnjost, a urađena je i kompletna ograda oko crkve. Narednih meseci, u zavisnosti od epidemijskih mera, treba da završimo još dve kupole na zvonicima i fasadu, i to bi bio završetak grubih građevinskih radova – obaveštava sveštenik iz Lazareva.
Osim što obavlja bogosluženja i stara se o duhovnom životu parohijana, naš sagovornik takođe predaje versku nastavu u Osnovnoj školi „Slavko Rodić”.
– Godinu smo počeli rođenjem nekoliko beba u selu. Nadamo se da će dece biti sve više. Broj mališana koji idu na veronauku se povećava, i skoro 90 odsto učenika pohađa versku nastavu, što me posebno čini srećnim. Redovni su i na liturgijama, mada ni na čemu ne insistiram. Ove godine smo školsku slavu Svetog Savu proslavili u hramu kao i svake godine. Nakon liturgije učenici su imali kratak program posvećen najvećem srpskom prosvetitelju – rekao je sveštenik Miroslav Nasković.

 

  • OČUVATI NEMAČKU PROTESTANTSKU CRKVU
    Dok se ne završi bogomolja Svete velikomučenice Marine, službe se održavaju u Nemačkoj evangelističkoj crkvi. Važno je očuvati ovo zdanje i nakon izgradnje pravoslavnog hrama, ističe Bojan Kojčić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika. – Nemačka evangelistička crkva predstavlja vrstu memorijala, odnosno svedočanstva o nestalom narodu sa ovih prostora. Zato je važno pronaći joj novu i adekvatnu kulturnu namenu, što ponajviše zavisi od spremnosti lokalne zajednice za to – rekao je Bojan Kojičić. Prema njegovim rečima, ovo zdanje građeno je od 1939. do 1940. u stilu neogotike. Nalazi se na južnom kraju naselja, pored nekadašnjeg nemačkog groblja. Crkva se, objašnjava Kojičić, nalazi u režimu prethodne zaštite Zavoda jer poseduje arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti. U potpunosti je očuvanog eksterijera, ali adaptiranog enterijera za potrebe službe pravoslavne crkve. Arhitektonska vrednost Evangelističke crkve se ogleda u skladnim proporcijama i primeni vešto izvedenih zanatsko-umetničkih detalja – vitraža i kovina.

Miroslava Malbaški

 

Foto: MZ Lazarevo