IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU: Prizori iz svakodnevnog života

Izložba grafika likovnog umetnika Matije Rajković otvorena je u Kulturnom centru u do 1. avgusta. U pitanju su digitalne grafike nastale od fotografija koje prikazuju tragove grafita i plakata, pisanja i lepljenja, korozije i protoka vremena na fasadama i metalnim površinama ograda gradilišta. Različite teksture postale su izvor inspiracije za seriju radova na teme iz svakodnevnog života.
– Izložena je serija od 18 radova nastalih od 2014. do 2019. godine. Digitalne grafike su nastale u osnovi od fotografija oronoulih fasada, grafita, ograda gradilišta, korozije – gradskog rugla koje mi je bilo vrlo inspirativno. U procesu rada odstranio sam boju jer sam se vezivao za nemačku ekspresionističku grafiku uoči Drugog svetskog rata – kaže Matija Rajković. U njegov predmet interesovanja spadaju i slika, crtež i fotografija.
Domaću likovnu scenu smatra interesantnom.
– Ona je jedan do boljih delova našeg društva – kaže umetnik.
Matija Rajković je diplomirao na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, a postdiplomske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je imao 33 samostalne i 120 grupnih izložbi.

M.M.

foto: Kulturni centar