IZLOŽBA  U ZRENjANINSKOJ BIBLIOTECI: „Hladni rat: uzroci-istorija-posledice“

Nakon Zaječara i Niša, zanimljiva izložba posvećena istorijskim aspektima hladnog rata stigla je i u Zrenjanin. Postavka je u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, a naslovljena je  „Hladni rat: uzroci-istorija-posledice“ (Der kalte Krieg: Ursachen-Geschichte-Folgen). Izložba je rezultat saradnje Zrenjaninske gimnazije i nemačke Centrale za školstvo u inostranstvu (Zentralstelle für das Auslandsschulwesen – ZfA). Autor je Berlinski centar za studije Hladnog rata i Savezne fondacije za obradu posledica diktature Jedinstvene socijalističke partije Nemačke ( SED)
Postavka obuhvata 23 plakata sa tekstom na nemačkom jeziku i propratnim tekstovima na srpskom jeziku. Na svakom plakatu je i QR kod, pomoću koga se mogu pogledati kratki dokumentarni filmovi na You tube-u. Filmovi tematski  prate sadržaj plakata i na engleskom jeziku su.
– U okviru ove izložbe održane su radionice sa učenicima Zrenjaninske gimnazije. Prve radionice 19. aprila održala je gospođa Juta Ziberc-Poca, pedagoški savetnik za nemački jezik SR Nemačke u Srbiji, na nemačkom jeziku – objašnjava Jelena Đorđević Perc, zadužena za odnose s javnošću u zrenjaninskoj Biblioteci. – Učenici su, između ostalog, naučili i kako se istorija može učiti na interaktivan način. Upotrebom određene aplikacije na pametnim telefonima za skeniranje QR koda mogli su da, gledajući dokumentarne filmove iz doba hldnog rata, nauče još više o toj temi.  Oni su usvojili osnovna saznanja vezana za izložbu, tako da će moći da budu vodiči kroz izložbu svojim drugovima koji nisu učestvovali u radionicama. Do sada je deset odeljenja zrenjaninskih srednjih škola posetilo izložbu i učestvovalo u radionicama.
Postavka je u zrenjaninskoj Biblioteci do 5. maja.
B. J.