IZMEĐU TRANSPARENTNOSTI I DEMAGOGIJE: KOLIKO „KOŠTAJU” POSLANICI

Plate srpskih parlamentaraca najmanje u regionu

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) redovno objavljuje podatke o godišnjim isplatama narodnim poslanicima. Počevši od skupštinskog saziva formiranog 2016. godine pa do aktuelnog, među poslanicima koji su „najviše koštali” jeste sugrađanka Elvira Kovač. Pojedine nalaze CINS-ovog istraživanja prenose mnogi mediji, pa se tako u avgustu u više naslova na portalima pojavljivalo ime članice Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) uz sumu od 4,1 miliona dinara, koliko je ona dobila u 2022. godini za rad u parlamentu.

15 EVRA DNEVNICA
Ovakvo izveštavanje jeste nepotpuno, smatra Elvira Kovač.
– Meni je godinama teško da objasnim baki mog supruga gde su 4 miliona koje novinari konstantno pominju. Ja sam „najskuplja” narodna poslanica zato što najviše putujem u svojstvu predsednice Odbora za evropske integracije i članice Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Devedeset devet odsto tih troškova jesu avionske karte i hoteli – ističe naša sagovornica.
U aktuelnom skupštinskom sazivu formiranom 1. avgusta 2022. ona je i potpredsednica parlamenta i članica odbora za spoljne poslove i prava deteta. Od ostalih radnih tela Kovač je u sastavu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.
U prošlom sazivu (3. avgust 2020) predstavnica SVM-a je takođe obavljala ove funkcije, a u onom pre toga (3. jun 2016) bila je zamenica predsednika Odbora za evropske integracije i potpredsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.
Poslanici uz platu dobijaju poslanički dodatak, a imaju prava i na druge beneficije: za troškove dolaska na posao, smeštaja, parkiranja, zatim službenih putovanja.
Elvira Kovač smatra da je važno građanima predstaviti rad i finansiranje poslanika, ali da o tome treba pitati i same parlamentarce.
– Za službeni put u inostranstvo dobijam 15 evra dnevno, od kojih ne mogu da platim ni pošten ručak. Visinu ostalih troškova – za avionske karte i hotelski smeštaj – određuje turistička agencija izabrana na tenderu Skupštine. Treba njima postaviti pitanje zašto to toliko košta i zašto nemamo određene popuste jer su u pitanju službena putovanja. Ti troškovi se pripisuju poslaniku, što je razumljivo, ali treba istaći da poslanik ne vidi taj novac – objašnjava Elvira Kovač.

SLUŽBE NEDOVOLЈNO PLAĆENE
Kada je u januaru došlo do povećanja osnovica plata narodnih poslanika zbog usklađivanja sa Zakonom o budžetu (koji je propisao uvećanje od 12,5 odsto za javni sektor), pojedini parlamentarci ukazali su da su njihova primanja niska u poređenju sa kolegama iz okolnih zemalja, pojedinim državnim sekretarima i čelnicima javnih preduzeća.
Boško Obradović je tada poručio da se plate poslanika i ministara ne povećavaju jer političari strahuju za svoj rejting. Naveo je da se sa niskim platama povećava stepen korupcije.
U javnosti se konstantno stvara utisak da su zarade parlamentaraca ogromne, a zapravo su najniže u regionu, ističe Elvira Kovač. Navodi da kadar za narodne poslanike mora biti kvalitetan i sposoban za obiman i složen posao, stoga ova pozicija treba biti adekvatno plaćena.
Sa druge strane, Zoran Sandić veruje da su primanja parlamentaraca korektna jer treba uzeti u obzir prosečnu minimalnu zaradu u Srbiji. Međutim, poručuje da bi izvršna vlast trebalo da ima veće plate, čime se smanjuje njena podložnost korupciji.
– Premijer i ministri moraju biti adekvatno plaćeni. Nije logično da zarađuju manje od gradonačelnika, a da ne govorim o direktorima pojedinih javnih preduzeća – navodi predstavnik Novog DSS-a.
Niske su i zarade u skupštinskim službama, koje rade u nedovoljnom kapacitetu, konstatuje Elvira Kovač.
– Reč je o ljudim angažovanim u radnim telima – odborima, skupštinskim sekretarijatima, poslaničkim grupama. Konkretno, poslanička grupa SVM-a od petoro članova ima samo jednog tehničkog sekretara i jednog savetnika. U razvijenijim demokratijama određeni poslanik ima minimum 3-4 plaćenih asistenata. Ni istraživačko-analitička služba nema zaposlenih, te često ne može na vreme da pripremi materijal koji im tražimo, što je problem kada se donosi jako veliki broj zakona odjednom. Najkvalitetniji kadrovi nas napuštaju jer brzo nalaze mnogo bolje plaćene pozicije – objašnjava naša sagovornica. Dodaje da su upravo to mogući razlozi opadanja kvaliteta rada Skupštine, na šta javnost često ukazuje.

M. Maričić
foto: arhiva lista i Fejsbuk Narodna skupština Srbije

  • ŠTA JE POSLANIČKI DODATAK
    Mesečna plata poslanika koji ne obavlja druge funkcije iznosi 104.000 dinara neto, uz dodatak od oko 40.000, navodi Zoran Sandić. Ovaj iznos se isplaćuje za dužnosti u izbornoj jedinici.
    – Srbija je jedna izborna jedinica te se ne može reći da je poslanik vezan za svoj okrug, ali opet ima sastanke i viđanja sa biračima, što je normalan deo posla koji je finansiran poslaničkim dodatkom, odnosno paušalom. Kada bi sve funkcionisalo idealno, parlamentarci bi trebalo ponedeljkom da imaju sednice odbora, utorkom, sredom i četvrtkom plenarnu sednicu, a petkom rad sa biračima – objašnjava Elvira Kovač.