IZVEŠTAJ O RADU SPORTSKE USTANOVE „SPORTSKI OBJEKTI” U 2018. GODINI

Manje je nastalih šteta na sportskoj infrastrukturi

U zdanjima Javne ustanove (JU) „Sportski objekti” dnevno trenira oko 1.000 sportista – rekreativaca i članova klubova, a mesečno se održi više od 50.000 utakmica i treninga. U ovoj ustanovi, kako navode, nastoje da spreče dalje propadanje objekata, da svake godine odrade deo rekonstrukcija i popravki, pri čemu problem stvaraju i sami korisnici koji oštećuju inventar.
Ustanova „gazduje” objektima čiji je vlasnik Grad Zrenjanin, a kojih ima 11 – sportske hale „Kristalna dvorana” i „Medison”, Gradski stadion, bazen, Sportski centar „Mala Amerika”, teniski tereni, Dom borilačkih sportova, Sportsko-rekreativni centar „Partizan”, Strelište, Fudbalski stadion „Radničkog” i tereni „Barice”.
Zadatak JU „Sportski objekti” jeste pre svega da održava pomenuta zdanja, koja služe za takmičarsko i rekreativno bavljenje sportom, a takođe da učestvuje u organizovanju javnih priredbi i sajmova. Finansiraju se iz gradskog, pokrajinskog i republičkog budžeta.

32 ODSTO ZAPOSLENIH SU MAJSTORI
Ukupno je 65 zaposlenih JU „Sportski objekti”, a od toga ih u Službi investicionog i tehničkog održavanja ima 21 (32 odsto od ukupnog broja). Kako navodi direktor ove ustanove Bojan Mijatov, među njima su jedan rukovodilac službe, jedan organizator radova i 19 majstora, kojih je najviše angažovano u novoj i staroj hali (8) i na gradskom bazenu (7).
Takođe 21 zaposleni radi i u Službi za sport. Troje ih ima Služba za odnose sa javnošću i marketing, međutim informisanje sugrađana o radu sportskih objekata – zatvaranju u slučaju radova ili takmičenja – često ne funkcioniše. Kako navodi nekoliko čitalaca našeg lista, više puta se desilo da se zapute na bazen radi rekreacije da bi tamo saznali da bazen neće raditi za građanstvo zbog plivačkog mitinga koji se održava – a o čemu nigde nisu mogli da se informišu. Slično je i sa obaveštenjima o rasporedu utakmica koji novinarima stižu neredovno i neblagovremeno.

POVEĆATI SOPSTVENE PRIHODE
Ukupni planirani prihodi JU „Sportski objekti” iz budžeta grada iznosili su 110.364.000 dinara, a ova ustanova je na osnovu zakupa, reklama i prodaje usluga na bazenu zaradila i oko šest i po miliona dinara, od kojih je na osnovu refundacije u budžet uplatila gotovo dva i po miliona dinara. Od ukupnih prihoda, 35 odsto bilo je namenjeno platama zaposlenih, koje su lane povećane za pet odsto. Među ostalim rashodima ove ustanove nalaze se i dve stavke od po milion i po dinara – „pomoć zaposlenima”, koja se odnosi na solidarnu pomoć od 20.000 po zaposlenom, i – „ostale dotacije i transferi” što predstavlja „povraćaj 10 odsto od zarada po zakonu iz 2013. godine”, kako je naveo direktor JU „Sportski objekti” Bojan Mijatov.
U ovoj ustanovi takođe navode da su smanjili troškove struje, gasa i grejanja u poređenju sa 2017. godinom, zahvaljujući „domaćinskom poslovanju” – u šta spada i zamena običnih reflektora LED rasvetom. Jedan od ciljeva, što se tiče finansijske politike ustanove, jeste i da se povećaju prihodi od komercijalnih usluga – prodaje reklamnog prostora na bilbordima i panoima – kao i od izdavanja sale pojedinih objekata.

TRENERI DA POVEDU RAČUNA O PONAŠANjU
Prljanje i uništavanje hala značajan je problem sa kojim se suočavaju, navodi se u Izveštaju „Sportskih objekata”. – Higijena je podignuta na značajno viši nivo, ali nažalost, ima bahatih sportista koji uživaju da naprave neku štetu – lomljenje i zapušavanje cevi, odvaljivanje slavina, prljanje zidova. Nekad smo u situaciji da reagujemo odmah i sprečimo takva ponašanja, a često tek kasnije vidimo posledice tih postupaka. Smatramo da bi treneri trebalo da kontrološu ponašanje pojedinaca u halama za vreme treninga – nalazi se u Izveštaju.
Zato je napravljen sporazum o načinu ponašanja u objektima – oni koji nešto polome moraju da nadoknade štetu, objašnjava direktor JU „Sportski objekti” Bojan Mijatov. – Moram priznati da je broj šteta poslednjih godina redukovan. Sporazumi sa korisnicima sportskih objekata potpisani su na godinu dana i svake će se godine obnavljati. U slučaju načinjene štete, sačinjava se zapisnik i postoji rok od 10 dana da se ona otkloni ili refundira. U suprotnom klub neće moći da koristi objekte ni za trening, ni za takmičenja. Dosad niko nije bio sankcionisan, pošto su oštećenja odmah sanirana – navodi Mijatov.

  • OBAVLjENI RADOVI U 2018.
    Lane su u staroj hali „Medison” postavljene mreže za zaštitu stakala, zatim tribine od 108 mesta, a objekat je okrečen spolja, a iznutra obložen izolacionim pločama.
    U „Kristalnoj dvorani” je, između ostalog, remontovana kotlarnica, kupljeni su novi koševi i reparirani oštećeni stolovi i stolice. Na gradskom bazenu prošle godine su obavljeni radovi na filterima, pumpama i regulatoru hlora, a sanirane su i pločice velikog i malog bazena. Krovovi Sportsko-rekreativnog centra „Partizan” i Doma borilačkih sportova su popravljeni, a na Gradskom stadionu je urađena delimična rekonstrukcija vodovodne instalacije, renovirana je atletska teretana, kao i toaleti za gledaoce, navodi se u Izveštaju. Takođe se konstatuje da su analize stanja ovih gradskih sportskih zdanja, urađene pre i posle osnivanja JU „Sportski objekti”, pokazale da su poboljšani uslovi za bavljenje sportom.

 

M. Maričić