JANI HAJDU O RADU SA IVANOM ŠPANOVIĆ, NAJBOLjOM ATLETIČARKOM SRBIJE

Ono što je priroda dala, ne diraj da ne pokvariš

Trener Nenada Stekića, trenera našeg čuvenog skakača u dalj Aleksandar Marinković, svojevremeno me je savetovao da dobro vodim računa da kod sportista koje treniram ne sputavam njihov prirodni dar već da ga prepoznam i da toj urođenoj sposobnosti dam što veću slobodu. Toga sam se kasnije stalno pridržavao, naročito kod Ivane Španović koju je priroda obilato nagradila – ističe Jani Hajdu, trener koji je u ovaj sport uveo našu najbolju atletičarki i dodaje da još uvek čuje upozorenje „ono što je priroda dala, ne diraj da ne pokvariš”.
Atletski trener i pedagog koji je ušao u osmu deceniju života, zbog bolesti se povukao iz štaba Ivane Španović, ali je još u zrenjaninskom sportu kao šef stručnog štaba AK As 023 (jednog od četiri ovdašnja atletska kluba), a još uvek je i kondicioni trener i košarkaša Proletera.
Hajdu je rođen je u staroj zrenjaninskoj porodici i rano se posvetio atletici. Od svojih brojnih učenika natprosečnim, osim Ivane, smatra i Vukosavu Đapić i Ivanu Popadić (koja će kasnije pobeđivati i u borilačkim sportovima). Spisak njegovih uspešnih đaka kojima je prenosio saznanja iz završene Više atletske škole u Budimpešti i niza seminara širom Evrope gde se usavršavao, još je daleko širi pa mnogi misle da se, zahvaljujući njegovom trudu i primenjenim znanjima, Zrenjanin našao među najvažnijim srpskim atletskim centrima.
– Sećam se kao da je bilo juče. Majka Vesna, takođe vrsna i talentovana atletičarka, dovela je Ivanu na prvi trening kada je buduća šampionka imala sedam godina. Čigra, ništa drugo, sad je vidiš, sad je ne vidiš – ilustruje Jani prve treninge svoje ljubimice.


Ivana je, po završetku osnovne škole prešla u AK Vojvodina, ali se nije preselila u Novi Sad, jer je u Zrenjaninu upisala srednju školu. Te 2006. godine Jani je otišao u penziju i sav svoj rad posvetio je Ivani. Smerni pedagog kaže da je tada bilo nesporazuma sa moćnicima iz Zrenjanina. Ona je prešla u Vojvodinu jer je tamo postojala tartan staza za treninge. Jani ju je nekoliko puta nedeljno vozio u Novi Sad i kaže da su Novosađani morali da plate Zrenjanincima tri hiljade evra za prelazak, a pojedinci su čak zabranili Ivani da trenira u ovdašnjim sportskim objektima, pa su ponekad morali da treniraju i na otvorenom – na kolovozu u Njegoševoj ulici.
To većina Zrenjaninaca i ne zna, oni vole Ivanu, njome se i dalje ponose i smatraju je Zrenjaninkom. Jani Hajdu žali što se u atletiku ne ulaže više. Kada je predsednik srpskog Međunarodnog olimpijskog komiteta postao vlasnik „Ceptera”, tražio je da mu se da spisak od deset naših najperspektivnijih atletičara da bi im opredelio trogodišnju stipendiju od po 300 evra mesečno. Svi oni su odmah poboljšali uspehe. Sporistima ne treba mnogo, zaključuje Jani.
Kada su jedno vreme zaređali štrajkovi u školama odmah je sa Ivanom odlazio u Bekeščabu u Mađarskoj. Grad je blizu, a ima odlične uslove za trening. Zato se radovao štrajku. Ivanina majka je davala sportsku podršku, a otac je svoju ljubimicu celo njeno detinjstvo dovozio na treninge. Po Ziglarovoj teoriji, harmonija u okruženju vrlo je važna za sportiste.
Jani posebno naglašava da su Ivaninom uspehu izuzetno doprineli njeni roditelji, a na samom početku razgovora je istakao bezbolnu smenu trenera. Goran Obradović, o kome mislim sve najbolje, nasledio je Hajdua bez ikakvih trzavica sa bilo koje strane i još dodaje da mu je sretan dan uvek kada mu se jave Ivana i Goran, a najsrećniji je kada se to desi posle osvajanja medalje.

  • PUT KA VRHU: TALENAT, VOLJA, SNAGA…
    Jani Hajdu kaže da je imao običaj da svojim učenicima pokloni knjigu Ziga Ziglara „Put ka vrhu”. Ova, kod sportista, stalno popularna literatura otkriva šta oni treba da imaju u sebi da bi uspeli: talenat, volju, snagu, želju, pa ljubav prema sportu i da im on donosi sreću… To je sve imala i ima Ivana.
    – Znam šta je Jelena Genčić govorila o specifičnostima malog Novaka Đokovića na početku njegove karijere i sve bih to ja mogao da kažem za Ivanu. Vodio sam je na testiranje kod poznatog psihologa Ljubice Bačanac koja je odmah prepoznala sve njene vrline i sjane predispozicije i tako potvrdila moja saznanja – priseća se Jani.

ĐURO ĐUKIĆ,
NOVINAR LISTA „POLITIKA”