JAVNOST ĆUTI, A NADLEŽNI NEMAJU MIŠLjENjE O NASILNIČKOM PONAŠANjU DARKA BAĐOKA

Bez komentara na ponašanje poslanika
Iako je presuda protiv pokrajinsog poslanika Darka Bađoka naišla na oštre reakcije Zrenjaninaca, niko od javnih delatnika i predstavnika organizacija koje podržavaju borbu protiv nasilja nije želeo da je komentariše.
Tako je Radoslava Aralica iz Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC), koji se bavi sprečavanjem porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama, rekla da „ne zna šta bi ona tu mogla da komentariše”, jer, kako je objasnila, nije kompetentna za to. Inače, organizacija ZEC svakodnevno prima pozive žena koje su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.
Komentar nismo dobili ni od pokrajinske poslanice Stojanke Lekić, koja je poznata i kao veliki borac za ženska prava, odnosno rodnu ravnopravnost i ravnopravnost polova. Ona je na našu molbu da prokomentariše presudu i ponašanje predstavnika građana u pokrajinskom parlamentu, njenog stranačkog druga, ostala nema.
Ni (od pre nekoliko dana) bivši predsednik Komisije za rodnu ravnopravnost u Zrenjaninu Ljubomir Stanisavljev nije želeo da komentariše, iako mu je pozicija predsednika te komisije bila stavka koju je pokrajinski premijer Igor Mirović naveo kao jedan od „pluseva” za imenovanje na funkciju zamenika pokrajinskog sekretara za omladinu i sport.
– Ne znam šta da kažem, kad nisam upoznat sa presudom. Znam da je to bilo davno, pre nekoliko godina, ali zaista ne znam šta se desilo sa presudom. Takođe, ja više nisam u Odboru za rodnu ravnopravnost i ravnopravnost polova, sada ona ima drugog predsednika – rekao je Stanisavljev za list „Zrenjanin”.
Presudu je doneo Apelacioni sud u Novom Sadu, a prema njoj bi Bađok trebalo da isplati 180 hiljada dinara Valentini Nestorović, na koju je fizički nasrnuo u novembru pre četiri godine u centru grada jer je tražila isplatu za konobarisanje u njegovom lokalu.
Ipak, čini se da će političar, koji u pokrajinskom parlamentu zastupa interese svojih sugrađana koji su ga birali na izborima, još jednom morati na sud. Naime, Valentina Nestorović tvrdi da je Darko Bađok prekršio i Zakon o pravima pacijenta, odnosno Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ona će u drugoj parnici tražiti da on bude osuđen i zbog zloupotrebe dokumentacije o njenom zdravstvenom stanju. Poslanik je navodno objavio na svom „Fejsbuk” profilu lekarske nalaze u toku parnice, a posle presude se „izvlačio” pozivajući se na „njene medicinske dijagnoze”.
S. K.