JEDANAESTI „KORZO FEST” PROTEKAO JE U ZNAKU DOBROG RITMA – IZLOŽBE, RADIONICE, KONCERTI…

Zrenjaninci uživali u programu, profitirali i ugostitelji

Tokom vrelih prepodnevnih časova mnogi delovi grada bivaju poprilično pusti. Izlaze oni koji moraju, dok u obližnjim kafićima i restoranima sede najuporniji.
Ulica Kralja Aleksandra I Karađorđevića, svakog petka i subote, tokom julskih predvečeri, oživljavala je na poseban način. Muzika je dopirala sa glavne bine mašajući se sa veselom grajom mališana. Na platoima ispred stare Robne kuće i Vodotornja igrali su se i družili sa omiljenim junacima i animatorima. Šetališna zona bila je ukrašena raznobojnim balonima, konfetama, loptama, trakama.

Stariji su uživali u muzici grupe „Zana”, popularnih „Legendi”, Dada Glišića, Bakija „B3”, „Tarantino tribjut benda”. Najviše Zrenjaninaca okupilo se na koncertu „Vampira”, 29. jula, kada je ovogodišnji 11. „Korzo fest” i zatvoren. Protekao je u znaku brojnih zanimljivih programa za sve generacije. Akcenat je i ovog puta bio na aktivnostima za najmlađe, koji su imali priliku da izraze svoju kreativnost na brojnim edukativnim radionicama.

ŠKOLA CRTANJA I LUTKARSKE PREDSTAVE
Posebnu posećenost beleži škola slikanja koju od samih početaka vodi Viorel Flora, akademski slikar. Podrška su mu prijatelji Kire Radenkov, karikaturista i Željan Popov.
– Kad god se populariše umetnost i radi sa najmlađima ja sam uvek tu. Ovakve manifestacije su jedinstvene jer mi, stvaraoci, imamo priliku da izađemo međ svet. Sa druge strane, ljudi mogu da porazgovaraju sa nama, druže se, nauče nešto novo, a pre svega da crtaju – ispričao je Viorel Flora.

Još jedan popularni zrenjaninski umetnik privukao je pažnju naših sugrađana, naročito klinaca. Lutkar Jovan Denis Caran portudio se da svakom ko je poželeo otškrine vrata svog čarobnog sveta. Najmlađima je poklonio „Tri praseta” i „Uspavanu lepoticu”. Kako je ispričao, najvažnije je od najranijeg doba decu uvesti u svet teatra i usaditi im naviku da posećuju ustanove kulture, jer se tako stvara kvalitetna publika.
– „Korzo fest” redovno u programu ima i pozorišne predstave. Ti, posebno za ulicu prilagođeni komadi, privlače i mališane i roditelje. Među posmatračima sam uočio one koji redovno idu u pozorište, ali i nova lica koja će, nadam se, postati stalni gosti na lutkarskim izvedbama. Ukratko, brojni Zrenjaninci na sva tri izvođenja bili su prezadovoljni. Naročito su ponosni oni mališani koji su svojom glumom dali specijalni doprinos – kazao je Caran.

SVI VOLE „SOVICE MUDRICE”
Jana Pađen sa svojim „Staklenim iskrama” učila je zainteresovane izradi nakita, a Jovana Solomun je prikazala kako se izrađuju predmeti od gline. Odgovore na pitnja o pravilnoj brizi o životinjama, posebno o kućnim ljubimcima, davali su volonteri „Zelenih šapa”.
„Sovice mudrice”, koje vodi Otilija Buheker Ilić, imale su tri radionice, kroz koje su objedinile književno delo i razgovor. Nije izostao ni kreativni prostor u kojem su mališani uživali u crtanju, bojenju, seckanju, lepljenju…

– Kako bismo pobegli od velikih vrućina „preselili” smo se na kratko na severni pol. Tamo nas je dočekala priča o polarnim medvedima, najvećima od ove vrste koji borave na planeti. Predstavili smo knjigu Hane Gold „Poslednji medved”, diskutovali, ali i zabavili se praveći mede od rolnica. Na radionici koju smo nazvali „Pikaso i ja” naučili smo ponešto o kubizmu i slikaru koji je jedan od osnivača ovog pravca. Korišćenjem reciklažnih materijala napravili smo fantastična dela inspirisana ovim umetnikom. U poslednjoj smo spojili reciklažu i čarobni svet ritma i muzike.

PORODIČNI FESTIVAL
Grupisali smo instrumente, i izdvojili njihove karakteristike. Najviše smo se zadržali na udaraljkama. Reciklirali smo metalne poklopce. Umesto da ih bacimo, iskoristili smo ih za izradu zvečki i kastanjeta – objasnila je Otilija Buheker Ilić.
Prvi čovek Kulturnog centra Goran Marinković je napomenuo da je centralna zrenjaninska ulica festivalskih dana zaličila na prestoničku Knez Mihajlovu i novosadsku Dunavsku.

– Unapredili smo „Korzo fest” različitim muzičkim i kulturno-umetničkim sadržajem, a posebno smo brinuli o mališanima. Svakog vikenda naš grad je bio prepun Zrenjaninaca koji su uživali u svemu što smo za njih pripremili. Smatram da su svi zadovoljni, posebno ugostitelji. Još jedan dokaz da je ovo porodična manifestacija je činjenica da smo spojili decu, njihove roditelje, ali i starije sugrađane – kazao je Marinković.
Organizatori „Korzo festa” su Kulturni centar i Turistička organizacija. Podršku su dale Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Muzej i Narodno pozorište „Toša Jovanović”. Pokrovitelj je Grad, a prijatelj manifestacije „Persu” marketi.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com i Dragan Leleš