POJEDINI SVEŠTENICI PROTESTUJU PROTIV VLADIKE NIKANORA

Ne žele više da trpe nepravdu?

Nedavno je u Vršcu održan protest jednog dela sveštenstva Eparhije banatske protiv vladike Nikanora Bogunovića, prenosi „Kurir”. Iako se povremeno pisalo o ovoj temi, ovo je prvi put da je protiv ovog crkvenog velikodostojnika progovorio veći broj ljudi. Razlog je, kako kažu, bezrazložno kažnjavanje koje je doživelo više sveštenika. Na protestu ispred Vladičanskog dvora našlo se oko 50 ljudi. Između ostalih i osam sveštenih lica. Među njima je bio i Radovan Sandić, prvi sekretar Eparhije koji je naveo da je najviše problema bilo u namesništvu banatskom.

LOŠE ISKUSTVO U ČENTI I BOTOŠU
Sandić je za „Kurir” govorio o mobingu koji doživljavaju sveštena lica, a jedan od njih je i paroh Ilija Zekanović. Prema njegovim rečima, Zekanović je imao službu u Crnoj Gori, odakle je dobio premeštaj u našu eparhiju. Kada je sa porodicom krenuo organizovanim prevozom u Zrenjanin, stigao mu je nalog da novo rešenje više ne važi. Nakon toga je zajedno sa suprugom i decom ostao na pola puta, sa stvarima u kamionima. Ova šestočlana porodica privremeno je našla smeštaj na vikendici kod prijatelja, ali ni to nije rešenje, tvrdi Sandić za „Kurir”.
Meštani Čente prošle godine organizovali su akciju prikupljanja potpisa kako bi zadržali paroha Aleksandra Bastu u svom selu. Ovo mesto našlo se u žiži javnosti nakon vesti da je vladika Nikanor proterao sveštenika, jer mu se navodno „zamerio” prilikom jedne od njegovih poseta u Lovačkom domu.
Vernici su teško prihvatili ovu odluku, zbog koje su se obraćali Eparhiji, kao i Patrijaršiji. I pored toga, otac Basta je primio novu službu u opštini Žitište, a Čenta je vrlo brzo dobila novog sveštenika.
U vreme ovih protesta javila nam se čitateljka koja je objasnila da je problem imao i sveštenik iz Botoša. Kako kaže, na osnovu poziva velikih zemljoposednika, oduzeti su ključevi parohu čime ga je starešina usmeno raščinio dužnosti.
Međutim, drugi izvor, čije je ime i prezime poznato redakciji, objasnio nam je da je od ove situacije prošlo više od pola godine. Istog sveštenika vladika je penzionisao sa dovoljno navršenih godina za to. Od tada Botoš nije imao svog sveštenika, sve do 16. jula ove godine, kada je počelo redovno služenje liturgije. Dok ovo selo ne dobije novo rešenje o redovnom parohu, služi sveštenik – administrator iz Tomaševca.

A. I.
Foto: Arhiva lista „Zrenjanin”

  • DEGRADIRANE ISTORIJSKE GRAĐEVINE
    Stručna javnost zamera crkvenim velikodostojnicima menjanje građevina koje su pod zaštitom države. U Vršcu je na Vladičanskom dvoru izmenjen krov 2016. godine, čime je značajno promenjen originalni izgled. Slično je prošao i Parohijski dom u Zrenjaninu. Prepravljena je dvorišna fasada zgrade, a najveću zabrinutost je izazvalo uklanjanje masivnog zida koji je delio crkvenu portu od dvorišta kuće.
    – Sve građevinske intervencije su izvedene bez saglasnosti službe zaštite, a po nalogu vladike Nikanora banatskog. Ovim neprimerenim aktivnostima, crkva je devastirala ovo kulturno dobro – piše na Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.
    Parohijski dom delo je čuvenog arhitekte Đorđa Tabakovića, izgrađen 1938. godine.