JUBILEJ „DRUMSKIH LETAČA”: DVADESET GODINA MUŽLjANSKOG MOTO KLUBA „ROUD FLAJERS”

Složni na putu – i na jubilarnoj skupštini

Vozači mužljanskog Moto kluba „Roud flajers” poznati su u Srbiji i susednim zemljama po velikoj kilometraži koju prelaze svake godine svojim dvotočkašima, ali i po humanitarnim akcijama i dobroj organizaciji bajkerskih susreta. To nije čudno kad se ima na umu da klub poseduje izuzetno uređene prostorije sa spavaonicom i prostorom za kampovanje, u šta su „drumski letači” godinama ulagali. A sve je počelo kada se grupa motobiciklista okupila 1997. godine u Mužlji kako bi osnovala bajkerski klub. Sa tradicijom od dvadeset godina, danas je to najstariji moto klub u regionu.
Uz jubilej, u subotu, 21. januara, održana je i skupština kluba pod predsedavanjem dugogodišnjeg prvog čoveka „Roud flajersa” Jožefa Takača.
Više desetina članova prisustvovalo je skupu na kojem je za novog člana Upravnog odbora izabran Darko Todorov Frajta, nekadašnji šampion Srbije u moto trkama.
– Uvek se zalažemo za kolegijalnost i saradnju, pa su tako gosti na ovogodišnjoj skupštini i druženju bili predstavnici moto klubova „Panonski vukovi”, „Wrong Way”, „Mužlja” i „Grofovi” iz Ečke – kaže portparol kluba Toma Pavkov, penzionisani kapetan JNA i Vojske Srbije. – Po običaju u ovakvim prilikama, pripremljena je večera za goste, a za zabavu su bili zaduženi pevač i klavijaturista benda „Ledene oči” – na repertoaru su bile rok i pop pesme, a na kraju čardaš, pa čak i kazačok.
Skupštini je prisustvovao i Čaba Gomboš, jedan od osnivača kluba, sada počasni predsednik. Na skupu su dodeljene plakete članovima koji su obeležili prethodnu sezonu.
Priznanje za najviše pređenih kilometara dobio je Darko Todorov Frajta, koji je prethodne sezone prešao 4.700 kilometara sa amblemom i bojama kluba, a ukupno je motorom „prevalio” čak 42.000 kilometara. Odmah iza njega po broju pređenih kilometara bio je Erne Abraham. Najviše moto skupova u 2016. godini posetio je profesor Zoltan Melegi. Poklon – upaljač „zippo” – za 20 godina rada i vernost klubu dobio je Mihajlo Đember, koji je bio prisutan i priliko osnivanja „Roud flajersa” 1997. godine. Za rad u klubu pohvaljena je članica Upravnog odbora Tanja Bokanić Poša, kao i nastavnica Bisera Takač.
– Bajkeri su poznati po dobroj zabavi, druženjima i koncertima, ali mi posebnu pažnju posvećujemo bezbednosti u saobraćaju – kaže Jožef Takač. – Na primer, kada organizujemo tradicionalni moto skup u Mužlji – obično početko avgusta – sami uz pomoć alko-test uređaja kontrolišemo učesnike defilea, a dobro sarađujemo i sa saobraćajnom policijom. Volimo da putujemo, negujemo solidarnost, podstičemo veštine i znanja u vezi sa mehanikom motora.
Moto klub „Roud flajers” danas ima oko šezdeset aktivnih članova, a više stotina prošlo je kroz njega od osnivanja. Poznati su po masovnom učešću u humanitarnim akcijama kao što su „Moto Deda Mraz” i „Moto Zeka”. U njima svake godine za Novu godinu i Uskrs prikupe novčana sredstva za poklone koje sami dele mališanima.

A. BJELOGRLIĆ