KAKO MAČEVALKA ROMANA CARAN OCENjUJE PROŠLU I ŠTA OČEKUJE OD OVE GODINE

Sport i umetnost doneli radost
Titula šampionke Balkana, osvojena u Varni, je ono po čemu će najbolja mačevalka Srbije, Zrenjaninka Romana Caran sigurno pamtiti 2016. godinu. Kada je o tom trofeju reč, ona naglašava da joj je posebno važno što je uspela da odbrani naslov najbolje na Balkanu.
– Osim balkanskog trona, osvojila sam još nekoliko domaćih turnira. Nisam mnogo nastupala van zemlje, jer sam morala da se bavim egzistencijalnim problemima. To mi oduzima mnogo vremena, odražava se na treninge kao i na odlaske na turnire, ali rezultatima sam ipak zadovoljna. Ne znam još šta me sve očekuje u 2017. godini jer mnogo toga ne zavisi samo od mene. Znam samo da će biti održane Mediteranske igre, a meni bi mnogo značilo da konačno nastupim na toj sportskoj manifestaciji jer na to čekam godinama. Često se dešavalo da mačevaoce skinu sa liste učesnika u poslednjem trenutku, a Igre se održavaju svake četiri godine – kaže naša najbolja mačevalka.
Kao osoba kojoj su pozorište, scena i dizajn jednako važni kao i sport, kaže da je prošle godine uradila mnogo stvari koje je ispunjavaju. Između ostalog, navodi dizajn korica za knjigu „Trafika”, lutke za pozorišnu predstavu igranu na „Teritorija festu” u Moskvi, rad u kreativnim radionicama u NK školi.
– Radovala sam se nagradama za predstavu „Volim te kao konja”, a to su glavna ženska uloga i priznanje za celokupan dizajn predstave. Pamtiću i rad na jednom filmu, čiju premijeru očekujemo ove godine. Bila sam sa predivnom ekipom, nismo imali skoro nikakav budžet, ali smo radili sa mnogo entuzijazma, posvećenosti i ljubavi – istakla je Romana.

B. MANDIĆ