KAKO STRANCI VIDE NAŠ GRAD: Utisci mladih košarkaša koji su nedavno nastupili na turniru u Zrenjaninu

Lepe devojke, mir i tišina oduševili Evropljane

  • Veoma se obradujemo kada dolazimo u Srbiju zato što veoma cenimo vaše košarkaše i vašu košarku – rekao je Mark Kalderon, trener Barselone

Grad Zrenjanin je nedavno bio centar košarkaške mladosti Evrope. Građani su uživali u čarima igre i na delu videli Barselonu, Fenerbahče, Vašaš, Darušafaku, Emporio Armani, Real Madrid, Partizan i Petrovgrad. Tribine Kristalne dvorane i Medisona bile su pune ljubitelja košarke koji su aplauzima nagrađivali atraktivne poteze i efektne koševe. Da je Zrenjanin dobar domaćin, potvrdili su i sami učesnici.
– Prvi put sam ovde, sviđa mi se mesto. Nije velika gužva, može da se igra košarka. Zapamtio sam zgradu gradske kuće i katoličku crkvu, zaista su impresivne građevine – rekao je Bira Jilmaz, šesnaestogodišnji igrač Fenerbahčea.
Sa takvim mišljenjem složili su se i njegovi suigrači Metehan Ajdin i Čem Kirčiman koji su dodali da im je omiljen srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, a veoma poštuju i rad trenera Željka Obradovića.
Utiske o gradu na Begeju podelili su sa nama i igrači Barselone David Font Rodrigez i Aleks Esteban Kalvo. Kažu da su Zrenjaninke na njih ostavile najveći utisak, jer su veoma lepe devojke. Ističu da su znali da dolaze u mali grad, ali su se iznenadili koliko je lepo i koliko toga zanimljivog može da se vidi. Njihov omiljeni srpski košarkaš je Miloš Teodosić na kojeg se ugledaju.
– Ovo je drugi put da sam u Zrenjaninu. Bili smo prošle godine na istom turniru, čast mi je što smo ponovo kod vas. Kad god dolazimo na Balkan, naročito u Srbiju, veoma se obradujemo zato što smo veliki fanovi vaše košarke. Sviđa mi se hala, zadovoljan sam i kako je turnir organizovan – izjavio je Mark Kalderon, trener Barselone.
Mladi igrači Darušafake su oduševljeni gostoprimstvom i iznenađeni su koliko je Zrenjanin miran grad.
– Svi se trude da nam obezbede sve što je neophodno. Najviše me je oduševilo to što je grad tih, možete slobodno da se šetate i da popijete kafu u nekom od kafića – rekao je Mert Akaj, a Ali Ozdogru je dodao da za razliku od Istanbula, Zrenjanin ima mnogo više zelenila, i da posebno uživa u lepoti jezera.
Kako je rekao Naci Arda Akalin, došli su da pobede, ali bez obzira što ovog puta nisu osvojili prvo mesto, iz Zrenjanina su poneli lepe uspomene.
Momci iz Vašaš tima nažalost, nisu imali vremena za obilazak grada, ali ističu da im je smeštaj bio više nego dobar.
– Fenomenalno je što ste priredili međunarodni turnir u košarci – rekao je Krištof Koflanović.
Adam Šomođi i Rihard Ćik kažu da im je drago što su imali prilike da učestvuju na zanimljivom turniru gde su mogli da se dokažu i steknu dobro iskustvo.

IVA BOŽIĆ