KAKO ZRENJANINSKO UDRUŽENJE „MOJA SOSA” ČUVA TRADICIJU FOLKLORNOG STVARALAŠTVA

U kolu složno „leptirići” i rekreativci

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije folklornog stvaralaštva „Moja sosa” iz Zrenjanina počelo je sa radom januara prošle godine, a osnovali su ga ljubitelji folklora Sonja Saravolac, Darko Kapiten i Sanja M. Grujić. Da su folklor i druženje dobitna kombinacija koja pokreće ljubav i pozitivna osećanja, primer su Sonja i Sanja. One su se upoznale u jednom kulturno- umetničkom društvu pre 38 godina, a njihovo prijateljstvo traje i danas.
Sonja Saravolac niz godina radi u cvećari „Jasmin”, a Sanja M. Grujić radi sa decom kao vaspitačica. Njihove poslove karakterišu lepota i ljubav. Darko Kapiten, umetnik na harmonici, svoje veliko znanje i umeće prenosi na mladog folkloraša i harmonikaša Nikolu Mrgića, a uz njihovu melodiju igra i pesma imaju poseban smisao.
– U ovu priču smo krenule prvenstveno zbog ljubavi prema folkloru. Cilj nam je da deci približimo tradiciju našeg naroda i nacionalnih zajednica, jer se stiče utisak da je danas to skrajnuto u zapećak i da iskače iz nekih modernih tokova kojima su deca u današnje vreme okružena – kaže Sonja Saravolac, umetnički rukovodilac.
Sanja M. Grujić, koja svojoj prijateljici svesrdno pomaže u poslu, dodaje:
– Želimo da decu osvestimo, da kroz muziku, igru i druženje upoznaju i poštuju sebe, ali i svoje saigrače i ljude oko sebe, bez obzira na različitosti – rekla je Sanja Grujić.
Kolo ne bi bilo kolo bez osmeha jednog Mihajla, Jovana, Sime, Vuka. Pesmu i igru u kolu ulepšavaju Jana, Anja, Nina, Anastasija, Lena, Željana, Ema, Jelena, Sofija, Ana, Dunja i Mija – članovi mlađe dečije grupe koja se zove „Sosini leptirići”. Starija grupa istim žarom igra svoje koreografije, sve kao jedna korak drže Anđelija, Danica, Dunja, Nikolina, Jovana, Ana, Ivona, Lana, Milica i Ivana.
Sonja i Sanja ističu da se na probama ne bave isključivo folklorom.
– Proslavljaju se rođendani, nalaze se rešenja za male probleme i dileme, podstiču se deca da pomažu jedni drugima i poštuju individualnost svakog igrača u kolu – kažu naše sagovornice.
Na pitanje zašto se bave folklorom, deca su uglas odgovorila da vole nastupe, pesme, druženja, nove igre, veselo društvo i sve što se dešava kada su članovi „Moje sose” na okupu.
Probe se održavaju u Klubu penzionera Mesne zajednice „Dositej Obradović” ponedeljkom i sredom, u terminima od 19 časova – mlađa grupa, od 20 časova – starija grupa i od 21 čas grupa rekreativaca.
Grupu rekreativaca čine divni i pozitivni ljudi: Mirjana, Biljana, Mile, Ivana, Jadranka, Snežana, Tatjana, Vesna, Aleksandra, Sandra B., Sandra O. i Jovanka.
Za vreme od kada radi Udruženje, obrađene su igre iz Banata, Šumadije, Leskovca, Vlaške igre i splet dečijih igara.
Sonja, Darko, Nikola i Sanja su osobe koje organizuju rad Udruženja uz nesebičnu podršku i pomoć saradnika koji imaju sluha i volje da budu uz njih. To su roditelji, bake i deke članova, te Jelena, Radoslava, čika Ćira, tetka Zlata, Aleksa, Miroslava, Seka i Sanja i mnogi drugi kojima su zahvalni. Na kraju iz „Sose” poručuju:
– Mi imamo privilegiju da stanemo na binu, gledamo publiku kao na dlanu i podarimo im radost i sreću. Bojama naših nošnji i cveća u kosi slikamo jednu veselu sliku. Folklor je bio i zauvek će biti deo nas. Sve igre koje smo odigrali su večiti ritam naših nogu.

  • ŽELE DA PROŠIRE ORKESTAR
    – U Klubu „Dositej Obradović” predstavili smo se malim koncertom i izložili ručne radove roditelja. Osim na proslavi dana te Mesne zajednice, nastupili smo na manifestaciji „Buđenje proleća”, potom na „Uskršnjem festivalu”, „Pitijadi” u Banatskom Despotovcu i na još mnogo raznih kulturno-zabavnih događaja koje je organizovao Grad Zrenjanina. Planiramo da učestvujemo i na dečijim festivalima van granica naše zemlje. Osim toga, organizovaćemo nove radionice za decu, potruditi se da proširimo orkestar, sašijemo nošnje – kažu umetnički rukovodioci.

MIROSLAVA MALBAŠKI