KAKVE BI BILE POSLEDICE POTPUNE ZABRANE PUŠENjA NA JAVNIM MESTIMA

Zdravstvo na dobitku, ugostitelji u problemu

Mediji su krajem prošle godine najavili da je u pripremi propis o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima i u zatvorenim prostorijama. Izmene zakona obuhvatiće, prema najavama, i sve kafiće, klubove i restorane.
Ministarstvo zdravlja predložilo je izmene Zakona o izloženosti stanovništva duvanskom dimu. Iako u javnosti vlada drugačije uverenje, podaci ukazuju na to da u Srbiji puši trećina odraslog stanovništva.
– To je svakako više od proseka. Naime, 21 procenat svetske populacije koristi duvan – kaže za „Zrenjanin” dr Nađa Miloš, lekar specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje.
U toku 2013. godine rađeno je i globalno istraživanje o upotrebi duvana kod mladih od 13 do 15 godina. Ustanovljeno je da, otprilike, jedan od deset učenika puši, odnosno 13 odsto te populacije. Interesantno je da među pušačima ima više devojaka nego dečaka.
– Rezultati pokazuju da je veliki procenat populacije izložen duvanskom dimu. Čak 61 odsto mladih izloženo je dimu u ugostiteljskim objektima, odnosno na zatvorenim javnim mestima – napominje dr Nađa Miloš i dodaje da ne postoji „bezbedan nivo” izloženosti dimu.
Prema istraživanjima Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, više od polovine stanovnika Srbije podržava zabranu pušenja u svim ugostiteljskim objektima.
Ugostitelji se, pak, mršte na ove izmene zakona, a poneki najavljuju i da će podići „bele zastave” ukoliko dođe do njihovog usvajanja.
– Čuo sam samo za najavu takvih pravila, ali mislim da će to biti problematično. Iako se smanjuje broj pušača, smatram da i oni imaju svoja prava. Mi imamo i baštu, gde bi trebalo da bude dozvoljeno pušenje, što znači da ćemo se nekako „iskobeljati” iz najgoreg scenarija – kaže Goran Savić, menadžer popularnog restorana „Stara zanatlija”. – Ipak -dodaje on – ne vidim smisao u takvom potezu, posebno zato što je već bilo određeno da objekti površine veće od 80 kvadratnih metara imaju odvojeni deo za pušače.
Savićevu sumnjičavost deli i vlasnik kafea „Makijato” Vladimir Stančić.
– Mene kao vlasnika zanima šta da radim ako naiđem na bezobraznu mušteriju koja, i pored upozorenja da je pušenje u objektu zabranjeno, ipak zapali cigaretu? Zanima me i ko će plaćati kazne, da li samo kafići ili i pušači? – pita se Stančić.
Sa mišljenjem da najavljene mere neće uspeti u Srbiji slaže se i Dragan Odadžić, vlasnik Pivnice „Četir‘ konja debela”.
– I ovako smo u izuzetno lošoj situaciji, a mislim da bi apsolutna zabrana bila veoma loša ideja. Bio bi to završni udarac, ali treba videti koliko će se takav zakon zaista sprovoditi, jer mislim da je među onima koji dolaze u kafiće i restorane veliki broj pušača – navodi Odadžić.
Iako postoje najave, ugostitelji još nemaju odgovore na pitanje kolike će kazne biti. Kako su objavili pojedini dnevni listovi, kaznena politika se neće menjati. To znači da kazna za pojedinca koji puši na javnom mestu ostaje 5 hiljada dinara, a za rukovodioca od 30 hiljada do 50 hiljada. Kazna za firme bi iznosila između pola miliona i milion dinara.

  • ŠTETNE HEMIKALIJE
    – Duvanski dim sadrži oko 4 hiljade hemikalija, a od toga je dokazano da je 250 njih štetno po zdravlje. Više od 50 tih hemijskih sastojaka izaziva maligne bolesti. Nesumnjivo je da bi se smanjenjem broja pušača smanjio broj obolelih i umrlih od malignih bolesti izazvanih pušenjem – kaže dr Nađa Miloš.
  • PORAZNA STATISTIKA
    U Srbiji od karcinoma pluća i bronha godišnje umre pet hiljada ljudi, a u više od 85 procenata tih slučajeva uzrok je upotreba duvana. Godišnje se otkrije 5.500 obolelih. Rizik kod nepušača koji žive u domaćinstvu sa aktivnim pušačima za dobijanje karcinoma povećava se za 20 odsto. Ipak, u 44 odsto domaćinstava je pušenje dozvoljeno. U 31 odsto kuća se puši u određenim prostorijama, dok se u samo 13 odsto kuća ne puši uopšte.

Suzana Kokavski