DOMOVI ZDRAVLJA U MANJIM SREDINAMA NEATRAKTIVNI ZA MLADE LEKARE

Nedostatak stručnjaka – veliki problem!

Seoske ambulante na teritoriji srednjeg Banata sve češće doktori posećuju svega nekoliko puta nedeljno. Uprkos čestim konkursima za prijem novih lekara, kandidata je sve manje. Utisak je da mladi medicinari ne žele da rade daleko od velikih centara. Zbog nedostatka stručnog kadra, domovi zdravlja privremeno rešenje pronašli su u angažovanju specijalista u penziji, ističu čelnici ovih zdravstvenih ustanova.

UGROŽENE AMBULANTE U MANJIM MESTIMA
Po kadrovskom planu, Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” trenutno nedostaje šest lekara, a broj varira između pet i 10. Konkursi za prijem su gotovo konstantni, ali je odaziv veoma loš, kažu iz ove ustanove.
– Otežavajuća okolnost je to što je potreba za lekarima vezana za rad u seoskim ambulantama. Većina kandidata nakon razgovora za posao odustane od rada u našoj ustanovi – primećuje dr Milan Miljuš, v.d. direktora zrenjaninskog Doma zdravlja.
S obzirom na veliki broj i razuđenost seoskih ambulanti, kao i obaveze korišćenja godišnjih odmora iz prethodne godine, rad na terenu je na granici mogućnosti.
– Trenutno iz penzije u Domu zdravlja radi devet lekara: pedijatri, lekari opšte prakse i ginekolog. Uz to vrlo nam je nepovoljna starosna struktura zaposlenih, a priliv mladih zdravstvenih radnika je nedovoljan – ističe dr Miljuš.

PRIVLAČE IH VEĆI CENTRI
Najveći broj mladih lekara u Zrenjanin dolazi sa juga Srbije, iz Vranja, Leskovca, Niša… Prema rečima našeg sagovornika, Dom zdravlja im je uglavnom prolazna stanica. Najčešće je slučaj da radno angažovanje pokušavaju da vežu za veće centre u Srbiji. Iz tog razloga, Zrenjanin za njih nije atraktivan.
– Odliv kadra je konstantan i to uglavnom u ustanove tercijarnog nivoa – specijalne bolnice i kliničke centre. Primećujemo i značajan odliv u inostranstvo i privatnu praksu – kaže direktor zrenjaninskog Doma zdravlja.

Kako bi privukli kadar, lekarima nude i smeštaj. Pet stanova koji su u vlasništvu grada, u te svrhe su na raspolaganju Domu zdravlja. Nalaze se u Aradcu, Banatskom Despotovcu, Knićaninu, Tomaševcu i Čenti. Međutim, ni to nije dovoljan opredeljujući faktor da mladi lekari ostanu u tim sredinama, primećuje Miljuš.
– Sa problemom koji imamo ne možemo se izboriti bez sistematskog rešenja i uključivanja Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata. U našem slučaju je potreban individualni pristup s obzirom na sve specifičnosti naše ustanove – ističe Miljuš.

ZA MLADE LEKARE OBEZBEĐEN SMEŠTAJ
Ove godine bez dovoljno lekara ostao je i Dom zdravlja Srpska Crnja. Umesto dvanaest, angažovano je osam. Zbog toga, Toba i Radojevo trenutno nemaju doktora u ambulanti.
– Konkurs za prijem lekara nam je stalno raspisan, ali odziva nema. Kontaktirali smo sa svim službama za zapošljavanje u Srbiji, ali odgovor je isti. Mladi lekari nisu zainteresovani za rad u seoskim ili manjim sredinama – istakla je Danica Vučurević Đukin, direktorka Doma zdravlja Srpska Crnja za „Dnevnik”.
Zato su u ovoj ustanovi, zajedno sa opštinskim rukovodstvom, odlučili da budućim kolegama ustupe stan u Srpskoj Crnji. Njegova površina je oko 100 kvadrata i potpuno je opremljen. Smeštaj sa istim uslovima postoji i u Radojevu.
– Zaposlili bismo i lekara bez iskustva. Kolektiv je mlad, svi su spremni za saradnju i pomoć. Mladim lekarima u većim sredinama obično nema ko da pomogne kada počnu da rade. Ovde bi dobili podršku starijih kolega i zaista bi mogli mnogo da nauče – ističe dr Vučurević Đukin.

PRILIKA ZA MLADE
Dom zdravlja u Novom Bečeju lekarima na korišćenje nudi dva stana, u Bočaru i Novom Miloševu. U ovoj Opštini trenutno su otvorene pozicije za tri lekara. Na poziv se odazvalo dovoljno kandidata, što je atipično u odnosu na ranije konkurse, kaže dr Branko Svilengaćin, v.d. direktora Doma zdravlja Novi Bečej.
– Nakon što doktori odu u penziju, mesta se sporo popunjavaju. Dešava se da deo njih ne ostane u našoj ustanovi. To je veliki organizacioni problem. Ovaj konkurs je prošao sjajno, ali ne možemo da se pohvalimo da je uvek tako – kaže dr Svilengaćin.

U novobečejskom Domu zdravlja zaposleno je 130 osoba. Angažovana su i četiri lekara specijalista koji su u penziji.
– Uvek imamo potrebu za novim kadrom. Kada bismo u narednom periodu uspeli da uposlimo još dva lekara, mogli bismo da funkcionišemo bez ikakvih problema – objašnjava dr Svilengaćin.

J. Šormaz

  • OTVORENI KONKURSI
    Na evidenciji nezaposlenih u Srednjobanatskom okrugu je devet doktora medicine i više od 80 medicinskih sestara i tehničara. Trenutno su otvorene pozicije za pet doktora medicine. Tri lekara potrebna su Domu zdravlja Novi Bečej, jedan Domu za odrasle i starije „Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac”. Zavod za javno zdravlje traži specijalistu u mikrobiološkoj dijagnostici, pokazuju podaci zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).
    – Ukoliko kadar potreban poslodavcima ne može da se obezbedi na teritoriji naše filijale, pokrećemo postupak međuregionalnog posredovanja. Odziv je u tim slučajevima slabiji. Putovanje je uglavnom prepreka – objašnjavaju iz NSZ.
    Kada je u pitanju privatni sektor, potrebni su negovatelji, medicinske sestre, optometristi i optičari.