NAZIRE LI SE KRAJ ZAMRŠENOM PRAVNOM SLUČAJU U SARAJLIJINOJ ULICI GDE JE BIO LOKAL „ALTERNATIVA”

Šta će biti s kućom?

Već gotovo dve godine među Zrenjanincima, posebno onim mlađim, stvara se urbani mit o „zloj Zrenjaninki” koja se vratila i izbacila „Alternativu” iz svoje kuće. Prema zvaničnoj verziji priče, ovaj popularni klub u centru grada prestao je sa radom u jesen 2021. zbog vlasnice objekta koja je zahtevala da se isti isprazni. Ko je zapravo žrtva, a ko izgonitelj, nije lako odrediti, jer su pravni aspekti izrazito zamršeni.
Događaji su se odvijali u sledećem nizu: prvo „Alternativici” nisu htela da izađu, zatim ih je vlasnica objekta Vera Pejinović Bagur tužila, a onda su oni tužili nju da izađe, jer ih je sprečila da obavljaju svoju delatnost u nevladinom sektoru. Konačno, presuda je pravosnažna: Vera Pejinović Bagur mora da se iseli iz kuće. Izvršitelj je na potezu.
Nedavno smo svedočili događaju ispred Sarajlijine 5 (gde se nalazila „Alternativa”). Surađani su svojim telima zabarikadirali ulaz u stan kako bi onemogućili izvršitelja da Veru i njenog sina izbaci na ulicu.

PODRŠKA JAVNOSTI
Na čelu građana okupljenih da spreče iseljenje bila je Tara Rukeci iz organizacije „Zrenjaninski socijalni forum”. Ona smatra presudu apsurdnom budući da, kako kaže, ne razume kako je pravo nevladine organizacije da koristi neki prostor jače od prava da neko zadrži svoj jedini dom.
– Na ovoj adresi su registreovane dve nevladine organizacije (NVO) koje su koristile prostor dok vlasnica nije odlučila da se vrati. Oni nisu želeli da izađu i vlasnica je podnela tužbu na osnovu prava imovine protiv Rastka Stefanovića i Borisa Čupića koji su osnivači ovih organizacija. Zatim je jedna od tih organizacija – „Banatski kulturni klub” tužio Veru na osnovu državine. Sada ona mora da izađe i ja vas pitam da li to znači da svako može da osnuje bilo koju NVO na mojoj adresi i da me na kraju tuži kada ja zahtevam da on izađe – izjavila je Tara Rukeci.
Iza zabarikadiranih vrata stajao je Verin sin Igor Vasiljević Takeda. On je izneo svoje viđenje priče.
– Pravo da vam kažem, ne znam šta se dešava, s obzirom da je izvršenje po pitanju tužbe „Banatskog kulturnog kluba” protiv moje mame procesuirano iznenađujuće brzo. Obe žalbe su odbačene. Apsurdna je situacija. Pravnici kojima sam pokazivao takođe ne mogu da veruju. Naša tužba se odlaže već četiri godine, a njihova je izvršena odmah, u jednom ročištu. Zbrku je napravilo drugo udruženje, „Banatski kulturni klub” koje nas tuži, a ovde je bilo udruženje „Alternativa”. Dokazi su isto zbunjujući, jer se zasnivaju na neovernom papiru koji je dobio Rastko Stefanović od lica koje se još 1993. odreklo svog imovinskog prava u korist brata – rekao je Igor Vasiljević. Takeda napominje da je najčudnije to što se Rastko u kući našao zahvaljujući njemu.

– Ja sam sticajem okolnosti morao da se preselim i trebao mi je neko pouzdan da mi čuva kuću. Kako sam čuo sve najbolje o njemu, a rekao mi je da bi ovde da drži školu slikanja, dopustio sam mu da to uradi bez kirije. Dakle, dao sam mu kuću na korišćenje i čuvanje, obavezavši ga samo da plaća režije i da vodi računa o održavanju. Dve godine kasnije dozvolio sam mu i da registruje udruženje na ovoj adresi. Kada sam četiri godine kasnije poželeo da se vratim, on nije želeo da izađe. Ne znajući šta se dešava pozvao sam mamu i rekao joj da imamo problem i ona je ubrzo otkupila prava od drugog suvlasnika kuće – objašnjava Vasiljević.

POŠTOVATI ODLUKU SUDA
Druga strana u ovom postupku, Rastko Stefanović, žustro je porekao Vasiljevićeve optužbe.
– Oni obmanjuju javnost servirajući joj poluistine koje njima idu u prilog. Cela slika priče je mnogo šira. Uz to, sve vreme me kleveću javno. Ali mene gradski tračevi i izmišljotine ne interesuju. Niti želim da komentarišem odluke suda. Kuća je bila u vlasništvu Đorđa Damjanova Đekše, mog daljeg rođaka. Njegovi naslednici su moji stričevi koji su meni i mom udruženju dali dozvolu da koristimo taj objekat i mi smo bili legalno u posedu godinama. Vera je u međuvremenu postala vlasnica i tužila nas je zato što nismo želeli da ga napustimo. Takođe je odbila našu ponudu da plaćamo zakup, pa čak i da otkupimo kuću. Ono što ljudi moraju znati jeste da je Vera nasilno provalila u objekat i pre nego što je proces bio završen. To je jasan prekršaj, jer je ona, ni ne sačekvaši odluku suda, povredila naše pravo poseda. Nakon toga, sud je po našoj tužbi presudio da ona mora da nam vrati posed i dalje rasprave nema – zaključio je Rastko Stefanović.
Na zakazan termin izvršitelj se nije pojavio, obrazloživši da se razboleo. Novi datum za iseljenje zakazan je za 11. septembar.

N. Kovačević