LOKALNA SAMOUPRAVA POKRENULA IZGRADNJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Preko su potrebna nova mesta za vozila

Broj stanovnika u Srbiji godinama opada, ali zato količina vozila raste – što je primetno i u našem gradu. Depopulaciju prati intenzivna izgradnja višespratnica, dok povećanje voznog parka nije dovelo do nastanka novih javnih parkirališta. Međutim, u poslednje vreme lokalna samouprava je pokrenula nekoliko projekata za izgradnju garaža.
„Pijace i parkinzi” više neće imati razumevanja za teže pokretne sugrađane koji se leče u staroj specijalističkoj (Domu zdravlja). Naime, više se neće tolerisati ni kratko zaustavljanje vozila na trotoaru kako bi pacijenti lakše ušli u zgradu. To je pokazao „pauk” koji je intervenisao u ponedeljak, a prema nezvaničnim navodima, nastaviće i narednih dana. Ovakvim „rešenjem” pešaci će imati obezbeđen prolaz, ali je još više došao do izražaja nedostatak parking mesta u gradu.

Samo par desetina metara od zgrade stare specijalističke, u ulici Dr Zorana Kamenkovića, nalazi se parcela od oko 2.000 kvadrata predviđena za izgradnju parking-garaže. Plan za ovaj projekat predočen je 18. marta prošle godine na skupštinskoj sednici, koja je zakazana po hitnom postupku kako bi se što pre pristupilo poslu. Tada je odobreno da Grad otkupi pomenuti plac neposrednom pogodbom za 10 miliona dinara. Međutim, čini se da se tu stalo sa realizacijom projekta.
I dalje se na ovoj lokaciji nalaze ruševine nekadašnje građevine koja je pripadala firmi za preradu i konzerviranje mesa „Pro-bekom”. Na portalu CEOP za izdavanje građevinskih dozvola nema podataka da se na navedenoj parceli nešto radi, mada ljudi iz kraja navode da su poslednjih nedelja radnici uklanjali šut. U uglu placa može se videti gomila cigala kraj zida koji se urušava. Šta naredno treba preuzeti kako bi krenula izgradnja parking-garaže, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor iz Odeljenja za privredu Gradske uprave.
Nešto dalje odmaklo se sa podizanjem parkinga iza zgrade Glavne pošte. Naime, početkom jula 2020. Gradu kao investitoru izdata je građevinska dozvola za izgradnju pristupnog puta koji bi iz Nemanjine ulice, između porodičnih kuća, vodio do budućeg parkirališta. Radovi su krenuli u rano proleće ove godine, no ubrzo su zaustavljeni.

Porodica Đurić iz Nemanjine, čiji se dom nalazi uz buduću pristupnu saobraćajnicu, tražila je da se posao prekine dok se njihova imovina adekvatno ne zaštiti. Obećano im je da će to biti razmotreno. Kako navodi Nikola Đurić, polovinom jula predstavnici Odeljenja za privredu obavestili su ih da će se menjati projekat kako bi obuhvatio i izgradnju zaštitnog zida. Dodaje da je u pitanju samo usmeni dogovor, te da još ništa napismeno nije dobio.
Iz pomenutog odeljenja Gradske uprave nije stigao odgovor ni na pitanja o ovom parkingu – šta tačno podrazumevaju izmene projekta i kada se nastavljaju radovi. Građevinci se poslednjih meseci na ovoj lokaciji pojavljuju sporadično, uglavnom na zadnjem delu parcele. Viđeni su i ove nedelje na ulazu u gradilište, a kraj njih je stajao bager.

Ovog leta objavljeno je da će se graditi još jedna javna garaža – na površini sa leve strane nadvožnjaka (gledano iz pravca centra grada). To su donele izmene Plana generalne regulacije (PGR) naselja Mala Amerika koje su donedavno bile na javnom uvidu. Parkiralište bi trebalo da ima četiri sprata. Nalaziće se uz planirani stambeno-poslovni kompleks od četiri osmospratnice.

M. Maričić

  • POJAČATI PARKINGE, A NE KAZNENU POLITIKU
    Za deceniju (2011–2021) broj putničkih automobila u Srbiji porastao je za 25 odsto – sa približno 1,67 na 2,23 miliona, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. U Vojvodini ovaj skok iznosi 22,4 odsto (sa 440.898 na 568.262). Parking-služba ne reaguje adekvatno na ovaj fenomen, upozorio je nedavno na Skupštini odbornik Novog DSS-a Milan Ivanić. Poručio je da pre unapređenja kontrole nepropisnog parkiranja treba urediti i proširiti parking prostor u gradu.
    – Prostora u blizini javnih ustanova i stambenih zgrada sve je manje. Zato su građani i primorani da parkiraju na zelenim površinama, neobeleženim lokacijama i kolovozima. Zrenjaninci se žale i na neuređenost i neobeleženost već postojećih parking-mesta. Subotom ih nema dovoljno u blizini pijaca. Ove probleme treba hitno rešavati, a ne dodatno „pritiskati” građane – poručio je Ivanić.