JKP „PIJACE I PARKINZI” IDU KORAK NAPRED U KONTROLI PARKIRANJA

Staje se na kraj nesavesnim vozačima

Sugrađani koji izbegavaju plaćanje naknade za parkiranje i zaustavljaju se na neobeleženim mestima odnedavno su pod budnim okom kamera novog vozila za kontrolu skenkar (Scancar) i „pauka” sa modernom hidraulikom. Njihovoj nabavci prethodila je ideja o unapređenju komunalnih usluga i saobraćajnog reda na teritoriji Grada. Zajedničkim snagama sprovele su je JKP „Pijace i parkinzi” i lokalna samouprava koji su za realizaciju odvojili oko 20 miliona dinara.

POKRIVEN CEO GRAD
Kako iz JKP „Pijace i parkinzi” objašnjavaju, uloga skenkara biće da kontroliše da li je vlasnik automobila koji je zauzeo obeleženo mesto platio parking ili ne. Zbog toga su parkirališta u gradu mapirana, a vozilo je trenutno u procesu testiranja.
– Nakon što napravi fotografije registarske tablice i vozila prateći GPS, one se čuvaju u sistemu. Naši zaposleni će ih potom obraditi i napraviti naloge koje ćemo slati na kućnu adresu – kaže Aleksandar Martinov, direktor Preduzeća.
Skenkar nema mogućnost da proveri ko se nepropisno parkirao. Za te potrebe uz pomoć lokalne samouprave kupljeno je još jedno specijalno vozilo „pauk”.
– Staro vozilo ima 19 godina. Često se kvarilo, a velika mana mu je i to što ne može da odnese teže automobile. Zbog kvalitetnije hidraulike novi „pauk” moći će da podigne do šest tona. Takođe, ima mogućnost da na distanci od oko sedam metara dođe do automobila od 1,6 tona – ističe Martinov.
Dva specijalna vozila kojim sada raspolaže Preduzeće omogućiće nesmetan rad saobraćajnoj policiji, komunalnoj miliciji i inspekciji.
– Ideja je da se jedno vozilo koristi isključivo za potrebe održavanja komunalnog reda i uklanjanje vozila sa zelenih površina, kao i vozila koja su napuštena i ostavljena na javnim površinama – objašnjava direktor.

ZA BOLJI RAD PIJACE
Pored nabavke pauka, drugi cilj koji je Preduzeće zacrtalo za ovu godinu je davanje u najam svih lokala. Gotovo sav poslovni prostor koji izdaju nalazi se na novoj pijaci. Nude ga po povoljnijim cenama i zakupcima tezgi koji mogu da ih koriste kao magacinske prostore.
Kada su dugoročni planovi u pitanju, u naredne dve godine plan rukovodstva biće pokrivanje jednog dela prostora na novoj pijaci na kojem se prodaje starež.
Prema rečima direktora, u slučaju lošeg vremena, kiše i snega, buvljak ne može da radi. Manji broj kupaca odražava se i na promet na zelenoj pijaci.
– Pokrivanje zavisi od finansijskih mogućnosti, nadamo se da ćemo to moći da uradimo iz sopstvenih prihoda – kaže Martinov. Dodaje da je plan i da se deo prostora iskoristi za parking koji će biti odvojen od stareža.
– Kada su pijačni dani svi parkinzi u okolini su prebukirani. Zbog toga smo uradili projekat za dodatna mesta. U narednom periodu ćemo parcelu ograditi i privesti je nameni – najavljuje naš sagovornik.

Pored toga, Martinov dodaje da se do kraja godine planira i završetak radova na parkiralištu u centru grada, iza glavne Pošte. Urađen je i projekat koji predviđa da se mesta obeleže na levoj strani ulice Laze Kostića, kako bi se rešio problem koji trenutno postoji u tom delu grada.
Rukovodstvo ove godine očekuje 38 odsto više prihoda u odnosu na 2022. Najveći udeo u tome imaće naplata parkiranja.
– Cene smo minimalno promenili prošle godine. Naknada za zakup tezgi na pijacama je ostala ista i ne planiramo da je menjamo u narednom periodu – zaključuje direktor.

J. Šormaz

  • PROVERA DUGOVANJA NA KLIK
    Ukucavanjem registarskog broja vozila na zvaničnom sajtu JKP „Pijace i parkinzi” (pijaceiparkinzizr.rs), sugrađani sada imaju priliku da provere da li je za njihovo vozilo izdata posebna parking karta. Ukoliko kazna postoji sistem generiše uplatnicu i izbacuje QR kod za lakše plaćanje.
    Cena posebne parking karte nedavno je snižena sa 1.200 na 1.000 dinara (bez mogućnosti plaćanja umanjene kazne u roku od sedam dana).