Keresztelő Szent János ünnepe

Olajszentelés a nagybecskereki székesegyházban

Rendhagyó módon Keresztelő Szent János ünnepén tartották meg a Nagybecskereki Egyházmegyében az olajszentelést. Az ünnepi szentmisét msgr. Roos Márton ny. temesvári püspök, nagybecskereki apostoli kormányzó mutatta be az egyházmegye lelkipásztoraival, akik közösen megújították papi fogadalmaikat.
A főpásztor teljes homíliáját itt adjuk közre:
Főtisztelendő paptestvérek, tisztelt diakónusok és egyházmegyei munkatársak, Krisztusban szeretett Testvérek!
Az idei esztendő, amely lassan a második feléhez közeledik, meglehetősen sok nehézséget hozott. A hirtelen kialakult, fertőző és eddig ismeretlen betegség, amely most már az egész világot megbénította, kiszakított minket a megszokott és magabiztos mindennapokból. Mindannyiunkat, egészségeseket és betegeket, fiatalokat és időseket az emberi lét szélére sodort. Fizikailag mindannyian fenyegetett állapotba kerültünk.
Emberi létünk szélső határán élünk, úgymond, az elmúlás és halál árnyékában, amit a köztünk élő fiatalabbak eddig soha nem tapasztaltak meg, sok idős pedig már elfelejtette, vagy inkább el akarta felejteni, mert állandó életveszélyben élni nem mindenkinek való. Az ilyesmi megviseli az ember idegeit, és nem olyan könnyű, mint annak idején az iskolában az egyszeregy. A járvány fenyegetettségében eltöltött hónapok ezt nagyon világossá tették számunkra és durván szembesítettek minket ezzel. Még azoknak is, akik ezt nem akarták beismerni, be kellett tartaniuk az előírásokat, pusztán a saját egészségük megőrzésének érdekében. Szeretnék külön köszönetet mondani és elismerésemet tolmácsolni – elsősorban püspökük nevében – mindazoknak a papoknak és világiaknak, akik az elmúlt hetek és hónapok során hűséggel, lelkiismeretesen és bátran szolgálták az egészséges és betegek testvéreinket. Istennek hála, hogy a papság között senki sem fertőződött meg veszélyes módon a vírussal.
Nagybecskereki Egyházmegyei Sajtóiroda

Opširnije u štampanom izdanju