KINOLOŠKO DRUŠTVO „REVIR-023” U AKCIJI TOKOM VANREDNOG STANjA

Uz sugrađane i ljubimce i kada je teško

Sitauciju izazvanu korona virusom osetili su i kućni ljubimci kojima je, kao i njihovim vlasnicima, kretanje bilo ograničeno. Pojedini, iz mnogih razloga, nisu bili u mogućnosti da ih redovno šetaju.
Kinološko društvo (KD) „Revir-023” odlučilo je da organizuje akciju i pomogne sugrađanima. Prema rečima Igora Roganovića, kinologa i odgajivača pasa rase rotvajler i predsednika Društva, aktivnosti su se najviše ogledale u nabavci hrane za one koji nisu u mogućnosti to da urade, što zbog ograničenog kretanja ili težeg materijalnog stanja. Nedeljno su imali 5 do 6 intervencija.
– Organizovali smo naše članove koji su donirali hranu ili novac onima kojima je to bilo potrebno – kazao je Roganović.
Akcija je bila povod da sa sagovornikom porazgovaramo i o KD „Revir-023” i poligonu za trening i obuku pasa koji se nalazi na delu sportsko-rekreativnog centra „Partizan” na Zelenom polju.

SVI SU DOBRODOŠLI
– Ideja je potekla od nas nekoliko koji smo se bavili psima rasa doberman i rotvajler i imali potrebu za treninzima. U Zrenjaninu, kao i u Srbiji generalno, nema ovakvih adekvatnih mesta. Ta tradicija uopšte ne postoji, za razliku od bilo koje evropske zemlje gde svaki grad ima takozvani „hundeplatz” ili poligon za pse. Obilazili smo od terena do terena, sve do pre tri godine, kada su Bojan Mijatov, direktor Sportskih objekata Grada Zrenjanina, i Čeda Novčić, koordinator SRC „Partizan”, našli razumevanje za našu situaciju i potrebe, ali i ostalih građana koji ovaj Centar zajedno sa ljubimcima redovno koriste. Zrenjanin spada u retke gradove koji u ponudi imaju nešto ovako – priča za naš list Roganović.
Najviše se radi sa službenim psima (dobermani, rotvajleri, nemački i belgijski ovčari-malinoa), ali i drugim rasama. Ograničenja nema i svi su dobrodošli. Plac je podeljen na tri dela: ring koji predstavlja simulaciju izložbe, drugi je za socijalizaciju štenaca, a treći, najveći, je poligon za službene pse. Zainteresovani za korišćenje usluga mogu pomoći dobrovoljnim radom ili platiti simboličnu članarinu, a novac ide u fond za održavanje terena.

UREĐENjE I MODERNIZACIJA TEK PREDSTOJE
– Sve što se nalazi na poligonu obezbedili smo iz sopstvenih sredstava. Deo terena koji koristimo bio je zarastao u korov, sa dosta smeća i nije bio bezbedan za one koji tu žive. Uredili smo ga koliko smo mogli. Zauzima oko 2.500 metara kvadratnih. Uveli smo struju i vodu, pravimo jedan montažno-demontažni objekat koji možemo da koristimo u slučaju lošeg vremena. Ozbiljno uređivanje i modernizacija nam tek predstoji. Voleli bismo da pronađemo sponzore koji bi nam pomogli finansijski, jer Grad nema sredstava. U budućnosti planiramo da realizujemo polaganje stručnih kinoloških ispita, izložbe – objašnjava naš sagovornik.
On i kolege sa kojima radi putovali su od Grčke do Švedske i od Španije do Rusije gde su se upoznavali sa izložbama, kinološkom kulturom i raznim vidovima obuke pasa.

SOCIJALIZOVATI PSE
Roganović se u razgovoru osvrnuo i na situaciju u kinologiji, ali i objasnio zašto su obuke pasa važne.
– Iskren da budem, situacija je dosta loša. Sve se svelo na nas nekoliko koji se kinologijom ozbiljno bavimo. Ovakav vid obuke je veoma važan i za pse i njihove vlasnike. Ima i onih koji ne vole pse, koji ih se plaše. Pas mora da je socijalizovan, da zna da ide na povocu, da ne napada ljude. Sve se to kod nas uči. Moramo socijalizovati i vlasnike, posebno mlade koji sve više pse vode po kafićima, parkovima i drugim javnim mestima – kaže Roganović.
KD „Revir-023” ima oko 50 članova. Teren se koristi u dogovoru sa zaduženim licem, kako bi se zainteresovani uveli u „kućni red” koji je veoma jednostavan. Mogu se uvoditi isključivo registrovani i vakcinisani psi. Informacije se mogu dobiti na telefon 064/317-8000 i Fejsbuk grupi KD „Revir-023”.

Miroslava Malbaški