KOLEKTIVNA IZLOŽBA „ZRELACIJA: RAZMULJAVANJE II” DOSTUPNA JE DO 7. JUNA U ALUZU

Spoj različitih likovnosti mladih umetnika

Nakon završene srednje škole, mladi sugrađani uglavnom upisuju fakultete u većim gradovima, a neretko u inostranstvu. Tokom studija i kasnije kada se zaposle, žive na putanji Zrenjanin – Novi Sad ili Beograd. Upravo te relacije bile su inspiracija za naziv kolektivne izložbe radova mladih zrenjaninskih autora pod nazivom „Zrelacija: razmuljavanje II”. Postavka je otvorena prošle srede, 28. aprila, u Galeriji asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ).
Ove godine publici se predstavlja najmlađa generacija studenata, apsolvenata i diplomiranih umetnika među kojima su: Andrej Julher, Jelena Bursać, Milana Trifunjagić, Nina Puhar, Sarah Iva Vujin, Dunja Nikolija Popov, Ivana Mutavdžić i Olivera Ludoški.
– Cilj izložbe je da se najmlađim autorima pruži necenzurisani prostor delovanja, vidljivost, a time i podrška u budućem radu i umetničkom razvoju. Galerija ALUZ želi da ova izložba postane tradicionalna i da nas mladi svake godine iznenađuju svojom smelošću, talentom i kreativnošću – kažu u ovoj instituciji kulture. – Mladi umetnici razmuljavaju i kristališu svoju praksu. Zrelacija podrazumeva Zrenjanin, zrelost i relaciju, odnosi se na život na (z)relaciji između Novog Sada, Beograda, inostranstva…

NAJBOLJI STUDENT
Na otvaranju dočekale su nas tri umetnice koje su rado odgovarale na pitanja novinara i nestrpljivo čekale svoje prijatelje da posete izložbu.
Čim se uđe u Galeriju, za oko zapadnu radovi Nine Puhar. Dvadesetsedmogodišnja sugrađanka završila je osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti 2018. godine u Beogradu, kao student generacije.
Pretežno se u svom slikarstvu bavi, kako kaže, imaginarnim metafizičkim prostorima, duhovnim mestima koje pokušava da prenese posmatraču kao neku bitnu tačku i polazište odakle posmatrač može sam da se uputi u introspekciju. Aktivno izlaže od 2015. godine na grupnim izložbama, a prvu samostalnu (Hram sna) imala je u galeriji „Zvono” u Beogradu. Tokom studija nagrađena je za sliku i dva puta za crtež.
– Ova izložba za mene predstavlja veoma zrelu i dobru odluku da se na ovaj način okupljaju novi, mladi umetnici koji će svoj rad uspeti da prezentuju u gradu, koji je u njima podstakao sve njihove vrednosti i koji će mu se na taj način odužiti. Mnogo volim Zrenjanin i sviđa mi se, jer je mirniji i staloženiji za život. Beograd je stresan, mada pruža dosta mogućnosti. Za sada ću biti na toj relaciji – poručuje mlada umetnica.

KOLEKTIVNA MEMORIJA
U produžetku je mali prikaz projekta Milane Trifunjagić (25), koji je nastao 2020. godine, a u pitanju je „Crack and the city” (distopijska istočno-evropska verzija poznate serije, koja na satiričan način opisuje ljude sa margine). Kako kaže, u toku je izrada stripa i samostalne izložbe i ovaj projekat najbolje predstavlja njen rad tokom prošle godine.
Milana studira scensku arhitekturu i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Realizovala je više scenografskih rešenja za pozorišne predstave i film. U domenu grafičkog dizajna je učestvovala na različitim projektima od kojih je najistaknutiji Montenegro Pride 2019.
– „Zrelacija” je povod za okupljanje svih nas koji smo iz ovog grada, pošto smo približno istih godina. Motivi, koje smo izložili, su deo naše kolektivne memorije – objašnjava Milana Trifunjagić.
Na pitanje kako se opredelila da upiše ovaj specifičan smer, ističe da je išla u srednju školu za dizajn i da se odlučila za scensku arhitekturu, jer je novi odsek koji podrazumeva sve što je zanima i što je želela da nauči kao što su arhitektura, dizajn svetla i zvuka…
Ivana Mutavdžić (20) je studentkinja prve godine grafike na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i trenutno se bavi vizuelnom poetikom, što se može videti na njenim izloženim radovima. – Razmuljavanje predstavlja različite likovne izražaje i mi smo „razmuljeni”, jer šetamo od Zrenjanina do drugih mesta. Lepota zajedničke izložbe je što se više različitih likovnosti i bića spoji na jednom mestu, tako da čini jedinstvo i duh našeg društva – zaključuje naša sugrađanka.
Ostali autori iz opravdanih razloga nisu prisustvovali otvaranju, a njihovi zanimljivi radovi izloženi su do 7. juna.

 • MLADI I TALENTOVANI, A NAŠI
  Jedini muškarac među damama je dvadesetšestogodišnji Andrej Julher. Završio je osnovne studije likovnog departmana Akademije Umetnosti u Novom Sadu, odsek grafički dizajn. Kao crtač poseduje dizajnerski pristup, a kao dizajner likovni pristup, stoga umetničko utočište pronalazi u preklopu ove dve discipline. Dobitnik je godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad u umetničkoj disciplini crtanje 2019. kao i nagrade za najuspešniju ilustraciju u oblasti dizajna koju mu je dodelio Ilustrofest 2020. godine. Član je ALUZ-a od 2019. godine i jedan je od osnivača Grafičke mreže, kolektiva koji je osnovao Grafičku Zadrugu 2020. godine u Novom Sadu, gde provodi najviše vremena.
  Jelena Bursać (24) je završila slikarstvo 2020. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a trenutno je na master studijama. Aktivno izlaže od 2015. godine i do sada je ostvarila osam samostalnih i više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učestvovala na projektima, radionicama i likovnim kolonijama. Od 2019. godine je član ALUZ-a.
  Sarah Iva Vujin je diplomirala slikarstvo 2020, trenutno je na master studijama. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama širom Srbije i priredila dve samostalne, od toga najbitniju avgusta prošle godine u Kući kralja Petra na Senjaku.
  Olivera Ludoški (26) je diplomirala slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2019. godine. Učestvovala je na više grupnih izložbi u Srbiji i regionu i realizovala je jednu samostalnu. Osnivač je i član umetničkog kolektiva „Tik5”.
  Dunja Nikolija Popov (25) upisala je slikarstvo na Akademiji umetnosti 2015. godine.

Iva isakov
Foto: J. D. Njegović i Galerija ALUZ