KOLIKO RODITELjI IZDVAJAJU ZA VANNASTAVNE AKTIVNOSTI DECE I KOLIKE DONACIJE SPORTSKA DRUŠTVA DOBIJAJU OD GRADA

Sekcije besplatne, školice „paprene”

Treninzi i umetničke radionice, sekcije, kursevi i razne druge vannastavne aktivnosti za koje se opredeljuju deca u osnovnim i srednjim školama, za roditelje predstavljaju s jedne strane olakšanje jer im deca „nisu na ulici”, dok s druge jesu prilično finansijsko opterećenje.
Roditelji često ne pitaju „šta košta”, već svoju decu od malih nogu usmeravaju da što pametnije iskoriste slobodno vreme. Ipak, razne sportske i druge školice otvaraju pitanje da li su one podjednako dostupne svoj deci, s obzirom na to da za određenu školu sporta treba izdvojiti od 1.500 do 3.000 dinara mesečno. Time se, uz dodatne cene rekvizita u vidu reketa, lopti, druge sportske opreme i patika, te različitih udžbenika za jezike, izvodi prosta računica od nekoliko desetina evra mesečno, što nisu svi u mogućnosti da plate.
Pri tom, veliki broj klubova u Zrenjaninu dobija skoro besplatan prostor u kojima njihovi članovi borave ili ga koriste po ekonomskoj ceni. S druge strane, od dece koja dolaze da treniraju naplaćuju se članarine, određeni deo sredstava klubovi dobijaju kao podsticaj i od lokalne samouprave, a neretko i od drugih nadležnih institucija, tako da roditelji, obrni-okreni, izvlače u čitavoj priči deblji kraj.
Mališanima je sport oduvek bio u vrhu interesovanja, a u današnje vreme nudi im se i bezbroj mogućnosti, s obzirom na to da maltene svaka grana sporta ima i privatnu školicu.
Prema rečima Gajice Matanovića, trenera u Teniskom klubu „Galeb”, preko leta u klubu trenira veći broj mališana, dok se u toku zime taj broj smanji.
– Prijem novih članova u Teniski klub „Galeb” počeo je 1. aprila, iako decu primamo tokom celog leta. Članarina za početnike iznosi 1200 dinara i njihovi treninzi se održavaju dva puta nedeljno. S povećanjem broja treninga, krajnja članarina iznosi 3000 dinara. Besplatne škole tenisa, koje smo ranije organizovali, ostale su bez odziva. Svuda u Srbiji tenis je u krizi – kaže Matanović.
U Školi atletike za decu „Long džamp – Ivana Španović” tokom cele godine moguće je upisati mališane uzrasta od 3 do 10 godina.
– Ponedeljak, sreda i petak rezervisani su na Gradskom stadionu za male atletičare s kojima vežbam motoriku, gimnastiku i upoznajem ih sa sportom kroz igru. Starija deca pripadaju drugoj grupi koja je aktivna na takmičenjima. Članarina iznosi 1200 dinara za jedno dete, a ako su oba deteta koja dolaze u srodstvu, članstvo za oboje tada je 1800 dinara – kaže za „Zrenjanin” Vesna Španović iz Škole „Long džamp”. Ona najavljuje i da će 7. maja za klince biti održano i četvrto „Majsko takmičenje” u ovom sportu.
Skupština Srbije usvojila je nedavno Zakon o sportu koji propisuje da članarine za maloletne sportiste ne mogu biti veće od 10 odsto prosečne plate u državi (koja prema poslednjim statističkim podacima iznosi oko 47 hiljada dinara). Vlada i ministar omladine i sporta Vanje Udovičića očekuju da usvojeni zakon omogući da sport ne bude privilegija pojedinaca i bogatih, već da bude dostupan svim građanima. Čini se pak da navedene zakonske odredbe, u gradu onakve finansijske snage kakvu danas ima Zrenjanin, stvaraju samo dodatni „luft” za naduvavanje cena. S obzirom na aktuelne cene, to znači i da se u Zrenjaninu, po navedenoj zakonskoj odredbi, nije spustio limit za članarinu, nego se štaviše podigao za par hiljada dinara. Srećom, odnos ponude i potražnje takav je da se vlasnici klubova verovatno neće odlučiti za dodatno „zidanje” cena.
Pored privatnih školica koje predstavljaju izdatak za roditelje, razne sekcije koje se odvijaju u školama potpuno su besplatne, jer škola ima obavezu da deci ponudi slobodne aktivnosti, odnosno sekcije na koje svaki đak koji pohađa tu školu može da se upiše.
Slobodne aktivnosti u vidu sekcija idu na teret 40-časovne radne nedelje nastavnika. To potvrđuje Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, koji kaže da u ovoj školi ima dosta vannastavnih aktivnosti i da su naravno sve besplatne.
Jelena Lazin Drašković, pedagoškinja u Osnovnoj školi „1. oktobar” u Botošu, ističe da se u okviru programa slobodnih aktivnosti učenika, propisuje da je škola dužna da besplatno realizuje ove aktivnosti, radi jačanja obrazovno-vaspitne delatnosti, ali i podsticanja individualnih sklonosti i interesovanja đaka. Pored razvijanja ličnih interesovanja, deca na ovaj način uče da budu odgovorna prema svojim obavezama.
Međutim, izvesno je da u današnje vreme finansijska stavka igra sve veću ulogu u planiranju vannastavnih aktivnosti dece, pa će se, s obzirom na uslove, mališani i njihovi roditelji sve više opredeljivati prema dubini džepa nego prema kvalitetu aktivnosti.

 

SPORTSKI SAVEZ: ZA ZDRAV STIL ŽIVOTA
U Sportskom savezu Grada Zrenjanina kažu da imaju velike planove i drugačiju viziju o tome kako sportske aktivnosti preneti na najmlađu populaciju. Rajko Petrović, predsednik Upravnog odbora saveza, smatra da bi zdrave stilove života mališanima trebalo drugačije prezentovati.
– Sportski savez je počeo sprovođenje sportsko-edukativnog karavana po našim selima i gradu. On ima za cilj da podstakne decu da se bave sportom u najširem smislu reči – kaže Petrović. On ukazuje na činjenicu da, i pored solidnog broja sportskih organizacija po selima, celokupan sport u brojnim naseljenim mestima stagnira.
PIPERSKI I ERIĆ: TRENINZI BEZ NAKNADE
Pozitivne primere predstavljaju Karate klub „Zadrugar” i Škola boksa „Petrovgrad”, u kojima su aktivnosti besplatne.
– Donja granica uzrasta dece koju tokom cele godine upisujemo u školu ne postoji. Primamo i klince od četiri ili pet godina, a treniraju deca do osamnaest godina. Treninzi se održavaju radnim danima od 20 časova u prostorijama Gradskog stadiona i besplatni su. Devetnaest godina bio sam aktivan sportista i rekreativac. U moje vreme sport je bio dostupan za sve. Danas sport nažalost funkcioniše po principu interesa. Iz tog i sličnih razloga, moji motivi za otvaranje besplate škole jesu ljubav prema boksu, jednakost i prilika za svu decu – kaže Milan Piperski, iz Škole boksa „Petrovgrad”, dok Miloš Erić iz Karate kluba „Zadrugar” ukazuje na to da članarinu od 800 dinara plaćaju samo oni koji su u mogućnosti da za to izdvoje sredstva.
KLUBOVI ZAKUPLjUJU VEČERNjE TERMINE
U Osnovnoj školi „Dositej Obradović” kažu da škola nije njihova imovina i da su fiskulturne sale dostupne klubovima. Sa lokalnom zajednicom dogovoreno je da klubovi školske sale koriste uveče.
– Međutim, u našoj školi učenici u vannastavnim aktivnostima mogu da izaberu jednu od brojnih sekcija, koje su, naravno, besplatne – kaže direktorka Biljana Manić. U ovoj školi rade lingvistička, literarna, matematička, horska, saobraćajna, folklorna, dramska i sekcija za nemački jezik…
Po rečima Biljane Manić, škola ima i sekciju za fudbal za devojčice, kao i sekciju korektivne gimnastike. Takođe, iz svih predmeta organizuje se dodatna i dopunska nastava. Učenici idu na plivanje, mogu da uče da slikaju i crtaju. Škola je ustupila i prostor Stvaralačkom centru za mlade „Maštalište”.

 

Lj. ĐURIĆ – I. BOŽIĆ – S. VORKAPIĆ