Komanda za razvoj Banatske brigade obeležila svoj dan u zrenjaninskoj kasarni

Svečano i vojnički skromno u Kasarni „Svetozar Marković Toza“ obeležen je Dan Komande za razvoj Banatske brigade Vojske Srbije.

Starešine, vojnike i prestavnike političkog i privrednog života Srednjobanatskog i Južnobanatskog upravnog orkuga, Srpske pravoslavne crkve i Rimokatoličke crkve pozdravili su komandant Komande za obuku Banatske brigade, pukovnik Živica Ognjanov i predstavnik Komande za obuku, pukovnik Slaven Tošić.

– Želja za slobodom jača je od svega i svih na ovom svetu. Svi mi pripadnici Vojske Srbije i Vi pripadnici Komande za razvoj Banatske brigade obučavamo se da štitimo našu zemlju. Imamo, svi zajedno, mnogo razloga za ponos. Rukovodstvo Komande za razvoj prati i visoko ceni uspehe svih pripadnika Komande za razvoj Banatske brigade izjavio je ovom prilikom pukovnik Tošić.

Pukovnik Živica Ognjanov podsetio je da se 17. novembra 1918. godine na prostoru našeg okruga dogodila mirna smena države, za šta su zaslužni kako pripadnici Srpske kraljevske vojske, tako i Narodnog veća na čelu sa dr Slavkom Županskim i predstavnicima Austrougarske vlasti.

U ime grada Zrenjanina skupu se obratio gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Velika je čast biti danas ovde. Velika je stvar odluka da se Vojska Srbije vrati u Zrenjanin, gde je sve vreme bila aktivan deo društvenog života. Dan Vojske obeležavamo sećanjem na borce za slobodu i na istorijsku smenu država na ovom prostoru pre 98 godina. Mislimo i na budućnost: nove sportske hale, puteve, proizvodne pogone, napreduje izgradnja „fabrike vode“ – rekao je između ostalog gradonačelnik Janjić.

U umetničkom delu programa učestvovali su glumci Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Dejan Karlečik i Dragan Đorđević , dijalogom između Kralja Petra Prvg Karađorevića i vojvode Živojina Mišića, iz komada „Sveti Georgije ubiva aždahu“ Dušana Kovačevića, kao i hor Muzičke škole „Josif Marinković“.

Na početku svečanosti državnu himnu „Bože pravde“ odsvirao je na trubi učenik ove škole Jovan Ćirić.

Gosti Garnizona upoznali su se sa naoružanjem i tehničkim sredstvima kojima raspolaže Banatska brigada.

M.S-n

praznikgrada-obelezen-u-kasarni praznik-grada-obelezenukasarni-nardniheroj-svetozar-markovic-toza-komandant-za-razvoj-banatske-brigade-pukovnik-zivica-ognjanov-i-gradonacelnik-zrenjanina-cedomir-janjic praznik-grada-obelezen-u-kasarni-pukovnik-slaven-tosic-izaslanik-komande-za-razvoj