ELEKTRONSKO POSLOVANJE DONOSI UŠTEDE: Konferencija u Hotelu „Vojvodina”

– Kompanija „Gomex“ već pet godina intenzivno investira u informacione tehnologije. Ova tema postaje sve značajnija, a Vlada Srbije pokrenula je novi značajan zamajac, odnosno elektronsko poslovanje i dva značajna zakona iz ove oblasti su u postupku usvajanja. To su Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskom potpisu uslugama od poverenja i Zakon o elektronskoj Upravi – istakao je Dragan Ranisavljević, direktor opštih i finansijskih poslova kompanije „Gomex“ na konferenciji o elektronskom poslovanju, e- Upravi i EDI standardima održanoj u četvrtak u Hotelu „Vojvodina“.

Na skupu je bilo reči o analizi, prednostima i izazovima koje elektronsko poslovanje sa sobom nosi, a predavači Marko Klasek iz firme „Panteon group“ iz Slovenije, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, i Aleksandar Blagojević iz NALED-a istakli su koji su top trendovi u ovom domenu poslovanja.

Marko Klasek
Duško Radišić

Prema rečima Duška Radišića, Gradska uprava zahvaljujući elektronskim servisima štedi i obezbeđuje nove prihode prilikom naplate poreza. Uštede, na prvom mestu, ostvaruju sugrađani jer štede vreme i novac, dobijajući dokumenta i određena rešenja na kućnu adresu. On je naveo da se uštede ostvaruju i promenama zakona kao što je novi zakon za dobijanje ličnih dokumenata, a Gradska uprava uštedela je uvođenjem e-parlamenta, odnosno elektornskog načina vođenja skupštinskih sednica (uštede su od 80 do 120.000 dinara po svakoj sednici). Radišić je istakao da se sredstva slivaju u gradski budžet i uz pomoć GIS-a (geografski informacioni sistem) udruženo sa Poreskom upravom, tako što se određuju i lociraju objekti čija površina nije adekvatno prijavljena i za koje će se ubuduće naplaćivati „realan“ porez koji je neophodan za razvoj grada.

Konferenciju je organizovala kompanija „Gomex“ uz podršku ZREPOK-a i Unije poslodavaca Srbije, poslodavci Zrenjanina.

I. I.

Aleksandar Blagojević

e-poslovanje-publika