KOMUNALNA INSPEKCIJA IDE U REDOVNE I VANREDNE OBILASKE

Zelene površine pretvaraju u parkinge

Ulica Koče Kolarova trenutno je pod pojačanim nadzorom komunalne inspekcije zbog oštećenih zelenih površina između trotoara i puta – sečeno je drveće, a travnjaci su pretvarani u parkinge. Na ove probleme ukazuju i sami građani, koji se javljaju našoj redakciji, a slučajeve prijavljuju i komunalnoj inspekciji u Gradskoj upravi. Poslednji primer bilo je sečenje stabla u lokalu u Pupinovoj ulici, koje je, kako saznajemo, ipak bilo opravdano i obavile su ga nadležne službe.
Javne zelene površine poput parkova, uličnih drvoreda, prostora u stambenim naseljima kolektivnog stanovanja, zatim površine duž lokalnih puteva i pešačkih staza održavaju JKP „Čistoća i zelenilo”, ali i preduzeća, pravna lica i građani koji su dužni da ispred svojih objekata redovno orezuju drveće, ukrasno šiblje, živu ogradu i drugo rastinje, kako je propisano Odlukom o održavanju komunalne higijene Grada. Takođe se navodi da je na javnim površinama, između ostalog, zabranjeno oštećenje drveća, uništavanje travnatog sloja, loženje, parkiranje vozila…

VRATITI POVRŠINU U PRVOBITNO STANjE
Tako je nedavno komunalna inspekcija Grada reagovala kada je vlasnik lokala „Domaćin” u ulici Koče Kolarova posekao tri drveta ispred ovog objekta, navodi za naš List Željko Brusin, glavni inspektor i šef Odseka komunalne i saobraćajne inspekcije.
– Za to što je vlasnik posekao drveće, dobio je prekršajnu prijavu, a zbog toga što je nasuo rizlu i napravio parking, rešenjem mu je naloženo da vrati površinu u prvobitno stanje. Rešenje je postalo izvršno, ali mislim da je on ovih dana to i uradio – skinuo rizlu i nasuo zemlju preko toga. JKP „Čistoća i zelenilo” će zasaditi novo drveće i račun ispostaviti vlasniku, ali tek na jesen, pošto sada nije vreme za sadnju – kaže komunalni inspektor, dodavši da je ova ulica problematična, te da su je pojedinci gotovo pretvorili u parking prostor.
– Isti je slučajem i sa obližnjim pet šopom, ispred kojeg je napravljen parking. Nakon nadzora inspekcije, sklonili su kamenje koje su nasuli i vratili zemlju u prvobitno stanje. Bilo je još sličnih primera, te smo zato pojačali kontrolu ulice Koče Kolarova. Površine treba da se vrate u prvobitno stanje ili da se pribave odobrenja za parking.
Prethodnih dana pažnju je privuklo otvaranje novog ugostiteljskog objekta „Valter” u Pupinovoj, a neki čitaoci su nam se obratili jer je ispred ovog lokala posečeno drvo i postavljena letnja bašta. Međutim, kako navodi Željko Brusin, stablo nije odsekao preduzetnik, nego radnici „Čistoće” zbog toga što je drvo bilo suvo, nakrivljeno i sklono padu.

KOLIMA „ULAZE” U LOKALE
Da je parkiranje jedan od najvećih urbanističkih problema grada, primećuju i građani, koji su nam ostavili komentare na Fejsbuku.
– To je sve naviklo da autom „uđe” u prodavnicu, ili na parkinge kod Kulturnog centra, kod bivše velike pijace, pored obližnjih zgrada…A da se prošeta, to nikako, moguća je upala mišića – kaže Ratko Ćorić.
Negoduje i Ljiljana Ivanović. – Parkiraju se na trotoarima, a pešaci moraju da idu tamo gde idu vozila. Pre neko jutro nisam mogla normalno da prođem od parkiranih automobila u ulici Dr Zorana Kamenkovića. Inače idem uz pomoć hodalice zbog operacije kuka – kaže naša sugrađanka.
Ima li drugog rešenja za parkiranje automobila, pita Mirjana Vuković i dodaje da je i ona protiv parkiranja na zelenim površinama, ali se takođe pita gde da se parkira automobil s obzirom da je puno lokala u toj ulici…
Neki su se i našalili: – Da parkiramo u Melence ili Aradac, pa polako peške…

  • NOVČANE KAZNE
    Novčane kazne propisane Odlukom o održavanju higijene kreću se od 5.000 za fizička lica do 100.000 za preduzeća i druga pravna lica. Kazna od 5.000 dinara predviđena je za fizička lica koja ne uređuju i ne održavaju zelene površine, 50.000 dinara treba da plati preduzeće koje ne održava čistoću javne površine koju koristi, takođe i ako ne uređuje svoju zelenu površinu. 100.000 dinara iznosi kazna za preduzeća i pravna lica, koja, između ostalog, deponuju otpad van kontejnera.

M. Maričić