KONCERT POVODOM PRAZNIKA HANUKE: Upoznavanje sa jevrejskom kulturom i taradicijom

Jevrejska opština Zrenjanin u čast jednog od najveselijih jevrejskih praznika Hanuke poklonila je svojim sugrađanima koncert hora „Hašira” iz Novog Sada u okviru višegodišnje manifestacije „Korak napred”. Barokna sala je do poslednjeg mesta bila ispunjena posetiocima koji su imali jedinstvenu priliku da uživaju u poznatim jevrejskim melodijama od najstarijih do savremenih koju su izvodili vrhunski muzičari. Koncert koji je održan u nedelju, 1. decembra, pomogli su Savez jevrejskih opština Srbije i Grad Zrenjanin. Više o manifestaciji i prazniku Hanuke govorila je Ivana Kukolj Solarov, predsednica kulturne sekcije Jevrejske opštine Zrenjanin.

– „Korak napred” je manifestacija koju tradicionalno organizujemo sa ciljem da naše sugrađane upoznamo sa jevrejskom kulturom i običajima, ali isto tako i da širimo kulturu našeg Grada kako bi se kroz celokupnu kulturu bolje upoznali i lepše živeli. Koncert je upriličen u osvit Hanuke ali i predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika – rekla je Ivana Kukolj Solarov, objasnivši i značenje praznika.

– Hanuka je jedan od najveselijih i najradosnijih praznika u jevrejskom verskom kalendaru. Još se naziva i praznikom svetlosti. Obično se poklapa sa katoličkim Božićem. Hanuka je šetajući praznik kao pravoslavni Uskrs jer Jevreji imaju drugačiji kalendar od hrišćana. Za praznike, kao i kod drugih naroda, deca dobijaju poklone i uvek se slavi u krugu porodice i sa dragim prijateljima – kazala je naša sagovornica.

Sve prisutne pozdravila je Ljiljana Popov, predsednica Jevrejske opštine Zrenjanin zahvalivši se svim učesnicima i prijateljima koji su pomogli manifestaciju.

Zadovoljstvo što je ponovo među Zrenjanincima izrazila je i Vesna Kesić Krsmanović, dirigentkinja hora „Hašira” koji već 15 godina uspešno vodi, a u svom sastavu broji 40 sjajnih pevača.

– Repertoar smo prilagodili nastupu i prazniku, a sastoji se pre svega iz jevrejske i sefardske muzike. Trudimo se da programu pridodamo muziku sa naših prostora, a pevamo i pesme savremenih kompozitora. Naš amaterski mešoviti ansambl peva na hebrejskom, jidišu, ladino jeziku, na srpskom, latinskom, španskom, engleskom, italijanskom, baskijskom a repertoaru nema žanrovskih i vremenskih ograničenјa – rekla je Vesna Kesić Krsmanović i pojasnila da hašira na hebrejskom znači pesma.

Najveće oduševljenje izazvala je poznata jevrejska pesma „Hava nagila” – hajde da se radujemo i odlomci iz kultnog Brodvejskog mjuzikla „Violinista na krovu” (Fiddler on the roof) Džozefa Stejna i čuvena numera „Kad bih bio bogat” (If I where rich man) koju je u ulozi mlekadžije Tejvija izveo solista Loran Prokopić.

Ostali solisti su bili Nora Čonkić Petrović, Danijela Milosavljević, Mila Palček, Jasminka Marin, Mihajlo Marin, uz svesrdnu saradnju Jožefa Ritera – klavir i Vladimira Stojkovića – perkusije. Koncert je prožet i informacijama o svakoj kompoziciji, a tekstove potpisuje sopranistkinja Vera Maletić.

M.Malbaški

Foto: Aleksandar Gusman (Hor ,,Hašira“)

)