MEDICINSKA ŠKOLA – ATRAKTIVNI SMEROVI I JASNA VIZIJA

Učenike privlači stabilan posao nakon školovanja

U godini za nama učenici su zabeležili brojne uspehe na takmičenjima. Zahvaljujući humanitarnim i ekološkim akcijama koje su organizovali, škola je nagrađena plaketom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.
Kako objašnjava Sanja Kukolj, direktorke, u proteklom periodu ulagano je u multimedijalna nastavna sredstva, savremenu opremu i rešavanje infrastrukturnih problema. U cilju unapređenja nastave Ministarstvo prosvete nedavno je doniralo pametnu tablu. Tim povodom, ovu obrazovnu ustanovu posetila je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

MODERNA NASTAVA
Ministarka je istakla da je lepo videti kako đaci neguju empatijski odnos prema pacijentima.
– Veliko je zadovoljstvo što smo pomogli da uslovi rada budu na višem nivou. Posebno je bilo interesantno svedočiti kako savremena tehnologija pomaže u nastavi – istakla je Đukić Dejanović.
Prema rečima Sanje Kukolj, pored „pametne” table, u toku protekle školske godine Ministarstvo prosvete doniralo je školi 25 laptopova i projektora, kao i 19 kompjutera za informatički kabinet.
– Sva nastava je multimedijalna. Uz podršku lokalne samouprave od preko milion dinara renovirali smo školske stepenice. Pored toga, kupili smo nove stolice za svečanu salu, obnovljen je bibliotečki fond, a u celoj zgradi obezbeđen je bežični internet – objašnjava Kukolj.
Kako kaže, u cilju poboljšanja uslova rada, škola redovno učestvuje na republičkim i pokrajinskim konkursima. Sredstvima dobijenim na taj način opremljeni su farmaceutski i kabinet zdravstvene nege.
– Trenutno iščekujemo rezultate konkursa Ministarstva pravde. Konkurisali smo za sredstva za opremanje trećeg kabineta koji pripada obrazovnom profilu kozmetički tehničar. Plan je da, ukoliko projekat bude usvojen, otvorimo učeničku zadrugu – kaže Kukolj.

VRŠNJAČKI EDUKATORI
Medicinska škola u proteklom periodu realizovala je više humanitarnih akcija i ekoloških projekata. Nekoliko puta bila je organizator dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom.
– Veliki broj učenika završio je obuke za vršnjačke edukatore. U saradnji sa Savetovalištem redovno organizujemo predavanja na teme reproduktivnog i mentalnog zdravlja, kao i prevencije vršnjačkog nasilja. U okviru škole postoji radionica „Kutak za ćaskanje” koja se bavi rešavanjem problema naših đaka. Učesnici su psiholozi, psihoterapeuti i gostujući saradnici – ističe Kukolj.
Dodaje da su učenici ove godine učestvovali na brojnim takmičenjima. Do državnog nivoa stigli su iz osam predmeta. Na republičkom takmičenju iz Zdravstvene nege njihov đak jeosvojio treće mesto.
– Ženska ekipa osvojila je prvo mesto u gimnastici, a naši učenici bili su prvi i u ženskoj i u muškoj konkurenciji. Pored toga, i ženska i muška ekipa osvojile su treće mesto u fudbalu – kaže naša sagovornica.

PRATE POTREBE TRŽIŠTA
U prvi razred Medicinske škole ove godine planiran je upis šest odeljenja. Tri će činiti učenici smera medicinska sestra tehničar, a po jedno će formirati ginekološko-akušerske sestre i farmaceutski tehničari, kao i medicinske sestre-tehničari na mađarskom jeziku.
– Od ove godine u odeljenju može biti do 28 učenika. Očekujem veliko interesovanje, jer su svi profili jednako atraktivni. Mesto više uvek se traži na smeru medicinska sestra tehničar, jer nudi znanja i veštine koje đacima omogućavaju siguran posao nakon završetka školovanja – kaže Kukolj.

Kako objašnjava, veliko interesovanje se beleži i za profil kozmetički tehničar, koji u školi postoji od 2003. godine. Međutim, upisnom politikom se vodi računa da se ne preplavi tržište. Iz tog razloga, ove godine će umesto njega Škola ponuditi smer ginekološko-akušerska sestra.
– Odluka je doneta, jer za tim profilom postoji potreba u zdravstvenim ustanovama u našem gradu – objašnjava direktorka.

J. Šormaz