KONCERT „ZRENJANINSKE FILHARMONIJE” I MUZIČKE ŠKOLE ODUŠEVIO SUGRAĐANE

Mladi umetnici dostojni velikih scena

Da je naš grad rasadnik talentovanih muzičara odavno je poznato. Njegovu slavu pronose horisti, vokalni solisti, operski pevači, svirači na raznim instrumentima, orkestri. Svaki njihov nastup je praznik za čula, a publika je ta koja ih pomno prati i nesebično podržava. Tako je bilo i 10. juna na koncertu „Zrenjaninske filharmonije”, brenda Grada.
Dirigentska palica bila je u ruci maestra Aleksandra Kojića. Priliku da sa njima podele scenu Kulturnog centra dobili su i učenici Muzičke škole „Josif Marinković”. Svoje umeće prikazali su: Darija Čanji (violina), Vaskrsija Kovačević (solo pevanje), Danica Momirov (klavir), Vladimir Aleksić i Vuk Simić (trombon).

OVACIJE BROJNE PUBLIKE
Nastup je otvorila Danica Momirov, učenica trećeg razreda. Kako je ispričala, svoje muzičko obrazovanje započela je sa šest godina u Čenti, na privatnim časovima kod profesorke Dijane Bugarski Miškeljin. Kasnije, nastavlja da se usavršava kao vanredni đak u Zrenjaninu. Rano je počela da se takmiči na pijanističkim nadmetanjima, prvo u svojoj školi, a zatim na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Izvela je Mocartov klavirski koncert, a dočekana je i ispraćena gromoglasnim aplauzom i ovacijama publike, među kojima je bilo dosta njenih prijatelja.

Nežne zvuke klavira ubrzo su zamenili prodorni tonovi trombona. Pred Zrenjanincima se pojavio Vladimir Aleksić. On pohađa treći razred, a već sedam godina druguje sa ovim instrumentom. Najveća podrška pored porodice mu je profesor Branislav Gagić. Svestranost prema muzici ispoljava sviranjem većine žanrova, ali klasika je ono čemu želi da se posveti i čime hoće da se bavi. Može se pohvaliti brojnim priznanjima, od kojih su, većina prve nagrade. Član je kamernog ansambla „Diksilend”, a od osnivanja 2020. i popularnog orkestra „Frenk Sinatra” koji vodi mladi dirigent Đorđe Damjan.
– Neko za ceo svoj život ne dobije priliku da stane ispred orkestra. Meni, kao i ostalim solistima se to desilo sa 17 godina. Veliku zahvalnost dugujemo našim profesorima koji su od samih početaka bili sa nama i pomogli nam da postanemo to što jesmo – rekao je Vladimir Aleksić.

 

VASKRSIJIN MOĆNI GLAS
Vuk Simić izučava svoju prvu ljubav, trombon, već šest godina kod profesora Branislava Gagića. Prema njegovim rečima, odlučio je da će se posvetiti muzici kada je bio devetogodišnjak. Kroz usavršavanje, pokušao je da uživa u sviranju i istraživanju raznih instrumenata i žanrova, ali mu je klasika uvek bila na prvom mestu. Odaziva se pozivima na koncerte humanitarnog karaktera, a neke je i sam organizovao.
U sali je zavladala tišina kada je svoj moćni glas „pustila” Vaskrsija Kovačević. Izvela je ariju „Rusalke” iz istoimene Dvoržakove opere. Rođena Subotičanka, učenica je trećeg razreda odseka solo pevanja u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer. Tokom školovanja osvojila je mnoga priznanja i nagrade za svoj talenat. Kako je ispričala, sa 13 godina je prvi put otišla na časove, ne znajući u koliko tešku avanturu se upušta.
– Za mene je ovo jedno veliko iskustvo, koje se, uglavnom, doživljava mnogo kasnije, ali i „odskočna daska” u karijeri. Smatram da će mi u budućnosti biti puno lakše kada budem pevala na još većim nastupima. Tremu nisam imala, jer sam sigurna u svoj glas. Oduševljenje je usledilo kada sam videla da je sala prepuna, i da pojedini ljudi u publici stoje – rekla je Vaskrsija Kovačev.

STVORITI KVALITETAN KADAR
Poslednja se predstavila violinistkinja Darija Čanji. Može da se pohvali da je osvojila značajne nagrade kao solistkinja i članica kamernih ansambla na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Mentorka joj je profesorka Ina Kekenj. Dobitnica je pohvala za postignute rezultate od Vlade Vojvodine za 2021. i 2022. Uspešno sarađuje sa profesorom Robertom Lakatošem, na čijim master klasovima je učestvovala u okviru brojnih festivala. Planira da kod njega upiše i studije. Neodlučna je da li će to biti Akademija umetnosti u Novom Sadu ili Fakultet u Beogradu.
– Zahvalna sam što sam dobila priliku da stanem rame iz rame sa svim ovim ljudima, vrhunskim profesionalcima. Nama, mladim instrumentalistima, ovo mnogo znači za dalji razvoj i napredak. Posebnu draž daje sama činjenica da sviramo sa „Zrenjaninskom filharmonijom” i za domaću publiku. Violinu sam zavolela od malih nogu. Odabrala sam jedan od najzahtevnijih, ali po meni i najlepših instrumenata – ispričala je Darija Čanji.

Koliko je ovakav događaj važan objasnio je prvi čovek Filharmonije Roman Bugar. Prema njegovim rečima, deca koja su izabrana bila su u tom trenutku najspremnija. Bugar je napomenuo i da je Muzička škola rasadnik talenata i da će se truditi da svakom daju priliku da stasa kao solista u našem gradu.
– Najbitnije nam je da stvorimo kvalitetan kadar da bi sutra ovi mladi umetnici bili članovi Filharmonije, ali možda i nekog evropskog orkestra – poručio je Bugar.

Miroslava Malbaški
Foto: volimzrenjanin.com