KONFERENCIJA O ZAPOŠLJAVANJU: Smanjuje se broj nezaposlenih

Filijala za zapošljavanje u Zrenjaninu beleži stalni pad broja nezaposlenih i njih je sada 4.806 u Zrenjaninu, a u Srednjobanatskom okrugu 10.602. Broj nezaposlenih smanjio se za godinu dana za 2.535, a od toga 1.246 na području grada Zrenjanina – istakla je direktorka Filijale Tatjana Mijatović na današnjoj konferenciji za novinare kojoj je prisustvovala i Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje.

Tema konferencije bili su rezultati rada Filijale za zapošljavanje Zrenjanin, stanje na tržištu rada AP Vojvodine, realizacija aktivnih mera zapošljavanja po pokrajinskim javnim pozivima tokom 2018. godine, kao i najava pokrajinskih mera aktivne politike zapošljavanja za 2019. godinu.

Broj nezaposlenih na kraju 2017. godine bio je u regionu 13.137, a u gradu 6.502, odnosno 2016. 16.500 lica je u srednjem Banatu bilo bez zapooslenja, a na teritoriji grada Zrenjanin 8.143. Prema podacima, broj nezaposlenih se smanjuje, čemu doprinosi sve značajnija investiciona aktivnost.

Najviše je nezaposlenih nekvalifikovanih radnika – 4.817, kao i onih sa trogodišnjom stručnom školom – 2.201. Sa četvorogodišnjom srednjom školom na zaposlenje čeka 2.151 lice. Sa visokom obrazovanjem, na evidenciji se nalazi 450, sa fakultetom 763 nezaposlena, kao i dva dokora nauka.

– I ove godinbe nastavljena je pozitivna praksa realizacije podsticajnih mera zapošljavanja putem udruživanja finansijskih sredstava lokalnih samouprava i Nacionalne službe za zapošljavanje. Prema lokalnim akcionim planovima i finansijskim sredstvima opredeljenim za zapošqavanje na teritoriji grada Zrenjanina i opština Žitište i Novi Bečej, omogućeno je zapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih uključivanjem u aktivne mere politike zapošljavanja – istakla je mr Mijatović.

A o stanju na tržištu rada AP Vojvodine i realizaciji aktivnih mera zapošljavanja po pokrajinskim javnim pozivima tokom 2018. godine, govorila je direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje Snežana Sedlar. Ona je posebno pohvalila rad Filijale u Zrenjaninu, a u Srednjobanatskom okrugu zabeležen je najveći pad nezaposlenosti.
– Stopa nezaposlenosti i u Vojvodini se u prošloj godini drastično smanjila. Prema podacima za treći kvartal 2018. godine, stopa nezaposlenosti bila je 13,2 posto, a i ona je sada smanjena na 7,9 posto. Potvrda dobrog trenda je i rast stope zaposlenosti, koja je 49 posto na nivou Pokrajine. Srednjobanatski region ima najveći pad nezaposlenosti – istakla je Sedlar.

U pokrajinskoj NSZ u decembru je registrovano 114.926 lica kao nezaposleno, dok je broj zaposlenih 781.000. Zaposlenih je 13.200 više u odnosu na prethodnu godinu.

M.B.