KONFERENCIJA ZA MEDIJE KONZORCIJUMA KOJI JE PODIGAO „FABRIKU VODE“: Voda zadovoljava sve važeće standarde

Fabrika vode u Zrenjaninu još prvih dana septembra u javnu mrežu ubacuje hemijski i mikrobiološki ispravnu vodu, shodno ugovoru sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ u količinama predviđenim ugovorom. One se kreću između 200 i 300 litara u sekundi. Urađen je niz analiza u Gradskom zavodu za javno zdravlje, laboratoriji „Vodovoda i kanalizacije“ i u laboratoriji Konzorcijuma koji je izgradio postrojenje. Ove količine odgovaraju godišnjoj preradi od 6 miliona kubnim metara prečišćene vode.

Osim na ulasku i izlasku iz postrojenja voda se analizira i na osam mesta u javnoj mreži i rezultati su dobri. Ukidanje zabrane korišćenja vode za piće – može se očekivati u dogledno vreme.

Ovo je na danas održanoj konferenciji za medije izjavio Nenad Obradović, prvi čovek Konzorcijuma. On je pojasnio da će Konzorcijum vratiti pozajmicu od 62,5 miliona dinara. Jedan deo novca je već vraćen.

Obradović i suvlasnik fabrike advokat Oliver Zeveđi dali su i podatak o troškovima od 700.000, koje je Konzorcijuma imao od kako je, u više navrata isporučio oko dva i po miliona kubnih metara prečišćene vode. Oni su se osvrnuli i na ugovor, za sada samo parafiran, sa izraelskom kompanijom Rimon /Avital o dokapitalizaciji. Ukoliko do toga dođe Izraelci bi imali 50 odsto udela u vlasništvu, „Sinerteh“ 35, advokat Zeveđi 5,a danska kompanija „Lipteh“ 10 odsto vlasništva u „fabrici vode“. U fabrici radi devet radnika, a mesečni utrošak električne energije vredan je 45, a hemikalija 40 hiljada evra.

Gradsko veće Zrenjanina formiralo je Komisiju za puštenje u rad postrojenja za prečišćavanje pitke vode, u čijem su sastavu Miloš Korolija, predstavnik grada Zrenjanina, Srđan Bogaroški i Dragan Lalić, predstavnici „Vodovoda“, i Nenad Obradović, predstavnik Konzorcijuma – izvršioca posla.

Odgovarajući na pitanja novinara, Obradović i Zeveđi su objasnili da je prvoklasna garancija italijanske banke bila data za ozbiljno izvršenje posla i da je odigrala svoju ulogu.

– Verujem da će ovo biti još jedan uspeh ljudi sa kojima decenijama sarađujem, radeći u velikom sistemu „Veolia“. Sva oprema i postupci su iz Evropske unije, nema govora o nekim azijskim zemljama davaocima opreme ili tehnologije, rekao je ovom prilikom Obradović.

M. S-n.

Foto: Jovan Drndak Njegović