KONKURSI U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI UZBURKALI JAVNOST

Sednice tajne, rezultati pod lupom javnosti
Pripadnici zrenjaninske Policijske uprave bili su pozvani u petak, 8. septembra, da intervenišu u prostorijama Predškolske ustanove Zrenjanin zbog, kako se u pozivu snagama reda i mira navodilo, remećenja javnog reda i mira. Kako nezvanično saznajemo, policajci nisu zatekli nikakvo remećenje, te nisu ni pravili zapisnik, ali su jednog od roditelja udaljili sa sastanka Saveta roditelja.
Istog dana, novinarki lista „Zrenjanin” bilo je uskraćeno pravo da prisustvuje sednici, na kojoj se odlučivalo, između ostalog, o školi jezika, koja će decu učiti engleski jezik.
Redakciji lista „Zrenjaninu” prošle nedelje javilo se nekoliko roditelja koji nisu želeli da javno govore o navodnim nameštenim konkursima za škole jezika i fotografske usluge u Predškolskoj ustanovi, ali su nagovestili da se „nešto mulja na Savetu roditelja”.

BEZ KONKURSA
Na pitanje kada je i kako bio raspisan konkurs za školu stranih jezika, koja će u novoj školskoj godini učiti mališane engleski jezik, predsednica Saveta roditelja Jelena Marković je za list „Zrenjanin” objasnila da konkursa nije ni bilo, već da su roditelji prikupljali ponude. Ranijih godina to, ipak, nije bila praksa, budući da je baš u našem listu bio objavljivan oglas za to.
Redakciji je, između ostalog ukazano i to da predsednica Saveta roditelja više nema dete u predškolskom programu, a da je i dalje na toj funkciji. Na to je odgovorila da će „u septembru biti sazvan još jedan sastanak na kojem će biti izabran drugi predsednik”.

ZABRANA PRISUSTVA
Budući da novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo skupu, o čemu se odlučivalo na Savetu saznali smo od Nikole Konjikušića, roditelja mališana koji pohađa PU Zrenjanin i predstavnika Škole stranih jezika „Nepta” i zbog kojeg je pozvana policija.
– Ja sam otišao tamo kao roditelj, a ne kao predstavnik škole čiji je vlasnik moja žena. Nisam ništa govorio, samo sam gledao kako se stvari odvijaju, ali u jednom trenutku mi je prišla pravnica i rekla mi da ne mogu da prisustvujem sastanku. Pitao sam zašto, a ona je odgovorila zato što sam predstavnik „Nepte”. Odgovorio sam da sam došao kao roditelj, i ona je otišla. Posle toga je došla sa policijom i ponovila da ne mogu da prisustvujem sednici. Potom je donela i pravilnik o radu Saveta, gde piše da su sednice javne i da njima mogu da prisustvuju i predstavnici drugih organizacija i ustanova i svako ko može doprineti radu. No, ja sam svakako udaljen – ispričao je za naše novine Nikola Konjikušić.

„DOBILA SI”
On je naveo da je čuo, dok je stajao ispred prostorije gde se održavao sastanak, da je za neka pitanja glasanje bilo tajno, a za druge javno, i da su se za jedno od njih čak vraćali zbog istog broja glasova.
Na pitanje kako je posle sastanka saopšteno ime škole stranih jezika koja će učiti predškolce engleski jezik u novoj školskoj godini, Dina Tomašev iz Centra za strane jezike „Fokus”, koja je bila prisutna, odgovorila je:
– Neko od roditelja je sišao dole kada su završili, javio se gospođi iz „Big Bena” lično, kao da se poznaju, i rekao joj „Dobila si” i tako smo saznali. Mi smo posle otišli, nisam nikoga pitala zašto ja nisam dobila.
Ona je, pak, navela da je predstavnicima ponuđača bilo rečeno da će odmah na početku sednice Saveta ući i predstaviti svoje ponude, a da će roditelji posle toga ostati da glasaju. Međutim, stvari su se odvijale drugačije.
– Čekali smo do samog kraja sastanka. Ja sam dala izveštaj za prošlu školsku godinu, pročitali smo ponude za novu. Gospodin iz „Nepte” nije komentarisao, njegovu ponudu je pročitala predsednica Saveta roditelja. To je išlo jako brzo. Mi smo izašli, oni su glasali i u roku od 5-10 minuta je bilo završeno. Ništa konkretno ja ne znam, ni kako su se dogovarali. Ono što nije dobro jeste da će deca raditi isto ono što su radila prošle godine. Obrazloženje za takvu ponudu je bio da je to dobar program, ali ta deca već imaju nekakavo predznanje i treba da idu dalje – objasnila je ona.

 • Različite ponude
  Cene ponuda za engleski jezik su ranijih godina bile najbitnija stavka u odluci o tome koja će škola učiti mališane strani jezik. Ponude „Fokusa” i „Big Bena” su bile slične, kako nam je rekla predstavnica „Fokusa”, dok je „Nepta” imala povoljniju ponudu što se cene tiče u finansijskom smislu.
  – Naše knjige koštaju 900 dinara, plus smo dali poklon radnu svesku, i to je mnogo jeftinije od drugih škola jer imamo takav dogovor sa izdavačem, a naš program je daleko skuplji i kvalitetniji od njihovog. Big Ben je u tom smislu dao nepovoljniju ponudu, a Nepta još manje. Pritom, nisu prezentovali potpun program, što mislim da treba da bude transparentno. Ja sam došla sa jasnom biografijom predavača što druge dve škole nisu imale. Po tome se razlikujemo od drugih: po iskustvu, po preporukama vaspitača i roditelja sa kojima smo sarađivali – objasnila je predstavnica Centra za strane jezike „Fokus”, koji je najduže od zrenjaninskih škola sarađivao sa Predškolskom ustanovom.

 

 • Novinarima uskraćeno pravo
  Ostaje, pak, nejasno zašto novinarki naše redakcije nije dozvoljeno da prisustvuje sastanku jer ona ima pravo na to ako roditelji dozvole to. Prema rečima članova Saveta, niko nije obavešten da predstavnik medija želi da prisustvuje sednici, niti zašto pravnica ove ustanove nije ni obavestila članove da je neko od novinara tu, već je na svoju ruku rekla novinarki „Zrenjanina” da ne sme da uđe.

 

 • Protiv direktora Petrovića krivične prijave?
  Prema rečima Konjikušića, protiv direktora PU Zrenjanin podneta je krivična prijava jer su odluke Saveta oštetile tu javnu ustanovu za mnogo novca.
  – Naša celokupna ponuda je bila duplo jeftinija u odnosu na ostale dve. Kada izračunate razliku u ceni i broj dece koja su u predškolskom programu, dobićete mnogo novca.

Suzana Kokavski