KORONA PRESEK: JOŠ 161 OSOBA ZARAŽENA U SREDNJEM BANATU U PROTEKLIH NEDELJU DANA – NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA AKTIVNA SU 1.272 SLUČAJA

Na intenzivnoj nezi sve više nevakcinisanih, među kojima je dosta mladih

Epidemijska situacija u Srednjobanatskom okrugu je zabrinjavajuća, jer broj obolelih raste iz dana u dan. Prema podacima koje nam je dostavio Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, od 27. septembra do 3. oktobra registrovano je ukupno 847 novoobolelih, za 161 više nego nedelju dana pre toga kada je bilo 686 inficiranih.
Na teritoriji Grada Zrenjanina aktivna su 1.272 slučaja, dok ih Opština Žitište ima 160.
– U Novoj Crnji je 101 osoba obolela. U Novom Bečeju je 273 bolesnika, a bilo ih je 232 i ovde je situacija dosta otežana. Opština Sečanj je uvek imala ohrabrujuće rezultate i kod njih je primetan pad sa 95 na 76 – navodi dr Predrag Rudan, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje.
Od početka imunizacije u srednjem Banatu dato je 131.506 doza vakcina. Kako saznajemo, Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov” aplikovao ih je ukupno 91.994. Sa dve doze vakcinisano je 64.789 žitelja Okruga. Davanje treće doze počelo je 17. avgusta, i to za osobe koje su prethodno cepljene pre najmanje šest meseci. Do sada je trećom dozom vakcinisano 12.372 sugrađana. Ovih dana primetni su veliki redovi ispred zgrade stare Specijalističke poliklinike, gde postoje dva vakcinalna punkta. Najviše se čeka za buster dozu, a ima i onih koji dolaze da se revakcinišu. S obzirom na to da ulazi ograničen broj ljudi, čeka se i po sat vremena. Za treću dozu neophodno je poneti potvrdu o prethodnoj vakcinaciji, ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu. Na licu mesta smo saznali da su trenutno na raspolaganju „Sinofarm” i „Fajzer” cepiva.
Vanja Kunkin, pomoćnik direktora Opšte bolnice „Đorđe Jovanović”, izjavio je za RTS da su u toj bolnici trenutno hospitalizovana 72 pacijenta, ali i da su kovid ambulante izuzetno opterećene – obavi se od 120 do 150 pregleda dnevno.
– Na bolničkom lečenju su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Jedinice intenzivne nege su veoma opterećene, gde većim delom leže nevakcinisani pacijenti. Primetili smo da je među njima sve više mladih osoba – naglasio je Kunkin.

M. Malbaški