PRODUŽEN ŽIVOT „DIVLJE” PODIGNUTOG KAMPA ZA KINESKE TERENCE U INDUSTRIJSKOJ ZONI

Ko zarađuje na mukama Kineza?

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj letos je poništio rešenja gradske građevinske inspekcije o rušenju objekata na parcelama firmi „Rakić plast” i „Penfarm”, naloživši joj da ukloni nedostatke i donese nova rešenja. Zrenjaninska inspekcija ih još nije donela – postupak je u toku, navode iz ovog organa za list „Zrenjanin”.
U maju 2020. godine građevinska inspekcija je donela rešenja o rušenju objekata i zatvaranju gradilišta na parcelama preduzeća „Rakić plast” i „Penfarm”. U pitanju su bili zidani i montažni objekati od gradilišnih kontejnera. Ne samo da vlasnici parcela nisu obustavili radove, već je izgrađeno još objekata – što je inspekcija konstatovala oktobra 2020, nakon čega je donela dopunska rešenja o rušenju 24. novembra.
Montažna zdanja „Rakić plasta” bila su opremljena instalacijama: vodom, strujom, klimom, zabeležila je tada inspektorka. Rešenja su postala izvršna 16, odnosno 17. decembra prošle godine.
Inspekcija je potom dala dodatni rok „Rakić plastu” i „Penfarmu” da uklone objekte, a u slučaju da oni to ne urade do 6. aprila, rušenje je trebalo da sprovede firma „Pro kasa” iz Zrenjanina 14. aprila.

„GLEDANjE KROZ PRSTE”
Međutim, direktori ovih dveju firmi Siniša Rakić i Branislav Jovanov žalili su se 25. marta Pokrajini na rešenja zrenjaninske inspekcije. Potvrđuju da im je naloženo uklanjanje svih objekata izgrađenih bez građevinskih dozvola, ali navode da su ova zdanja podignuta za privremeni smeštaj radnika „Čajna enerdži grup” (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co, Ltd) koji grade kompleks „Linglonga”, pokazuju rešenja Pokrajinskog sekretarijata.
– Kako predmetni objekti služe za smeštaj radnika i za kancelarije do okončanja izgradnje fabrike „Linglong”, izvođač radova („Čajna enerdži grup”, prim. nov) predlaže da se ožalbeno rešenje inspekcije poništi i da se predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da se preinači i ostavi primereni rok za uklanjanje, a u toku kojeg bi se moglo očekivati i ozakonjenje spornih objekata – naveli su Rakić i Jovanov u žalbi Pokrajini.
Oni su dalje istakli „da su preduzete sve pravne i faktičke radnje kako bi se stekli uslovi za ozakonjenje privremenih objekata”. Takođe su naveli da je u toku izrada novog priključka električne energije, što je, ističu, preduslov za ozakonjenje objekata.
Međutim, legalizacija zdanja na parcelama „Rakić plasta” i „Penfarma”, prema Zakonu o ozakonjenju, nije moguća. Dozvoljena je samo za objekte za koje su zahtevi podneti do 29. januara 2014. ili koji su vidljivi na satelitskim snimcima iz 2015. godine.

PROPUSTI INSPEKCIJE
Rakić i Jovanov su zatim u žalbi upozorili na to da bi uklanjanje gradilišnog kampa u roku koji je dala inspekcija značajno oštetilo kompaniju „Čajna enerdži”, pri čemu bi veliki broj radnika ostao bez smeštaja, a što bi izazvalo humanitarnu katastrofu imajući u vidu vremenske uslove.
Potom su naglasili da su u pitanju privremeni objekti koji će svakako biti uklonjeni.
Pokrajinski sekretarijat je 2. juna (za „Rakić plast”), odnosno 21. jula („Penfarm”) odlučio da su žalbe vlasnika ovih parcela osnovane te da je ožalbeno rešenje zrenjaninske inspekcije nepravilno.
Navode da u slučaju „Rakić plasta” inspekcija nije pravilno uručila svoja rešenja. Ostavili su ih u poštansko sanduče, odnosno pribijena na vrata što nije u skladu sa Zakonom o upravnom postupku koji nalaže lično dostavljanje ili ostavljanje obaveštenja o tome, zaključio je Sekretarijat.
Osim toga, navode da je propust i to što je inspekcija rešenjima iz maja i novembra uklanjanje objekata naložila samo „Rakić plastu” i „Penfarmu”, pri čemu je ožalbenim rušenje zahtevala i od „Čajna enerdži grupe” koja je finansirala i podigla kampove za radnike. To je nepravilno, kažu u Pokrajini, jer pomenuta firma nije izvršenik.
Zato je Sekretarijat naložio zrenjaninskoj inspekciji da u upotpunjenom postupku otkloni utvrđene nedostatke.

  • (NE)LEGALNA DISTRIBUCIJA VODE TRAJE I DALjE?
    Da su priključci za vodu, struju i kanalizaciju nelegalno uvučeni sa susedne lokacije „Penfarma”, direktor „Rakić plasta” Siniša Rakić prijavio je „Vodovodu” u martu ove godine. Zatim je gradska komunalna inspekcija u aprilu naložila uklanjanje ovih priključaka. Kako su letos iz Gradske uprave naveli za naš list, vlasnici dveju parcela nisu postupili po naloženim rešenjima.
    – Odsek komunalne i saobraćajne inspekcije sproveo je postupak isključenja vodovodnih priključaka za nadzirane subjekte. Radi isključenja korisnika sa javnog vodovoda, obavešten je JKP „Vodovod i kanalizacija” – naveli su tada.
    Na pitanja da li su i kada uklonjeni priključci pomoću kojih je voda nelegalno distribuisana od „Penfarma” do „Rakić plasta” i da li su ovi korisnici isključeni sa javne mreže, u „Vodovodu” ističu da „Rakić plast” nije u evidenciji korisnika usluga, a da potrošnju „Penfarma” očitavaju svakog meseca.

 

  • POLA GODINE NIŠTA NIE UTVRĐENO
    – Prikupljaju se obaveštenja nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka – odgovor je Osnovnog javnog tužilaštva na pitanje šta se dešava sa krivičnim prijavama koje je 21. decembra prošle godine zrenjaninska građevinska inspekcija podnela protiv vlasnika parcela „Rakić plast”, „Penfarm” i firme „Čajna enerdži grup” zbog gradnje bez građevinske dozvole. Isti odgovor stigao je iz Tužilaštva i pre sedam meseci.

ISTORIJA KAMPA ZA KINESKE RADNIKE
30. mart 2019.
Postavljen kamen temeljac na gradilištu „Linglonga”

19. maja 2020.
Zrenjaninska građevinska inspekcija je donela rešenja o rušenju objekata i zatvaranju gradilišta na parcelama firmi „Rakić plast” i „Penfarm”, a gde su boravili graditelji „Linglonga”

24. novembra 2020.
Inspekcija je donela dopunska rešenja o rušenju za obe parcele budući da su uz postojeće dograđeni novi nelegalni objekti

16. i 17. decembra 2020.
Rešenja su postala izvršna

21. decembra 2020.
Građevinska inspekcija podnela krivične prijave protiv vlasnika dveju parcela, kao i protiv izvođača radova na ovim lokacijama – firme „Čajna enerdži grup”

25. marta 2021.
„Rakić plast” i „Penfarm” se žale Pokrajini na rešenja zrenjaninske inspekcije

Do 6. aprila 2021.
trajao je dodatni rok koji je inspekcija dala za uklanjanje objekata

14. aprila 2021.
Rušenje je trebalo da sprovede firma „Pro kasa” iz Zrenjanina, ukoliko to ne učine „Rakić plast”, „Penfarm” i „Čajna enerdži grup”

2. juna 2021.
Pokrajinski sekretarijat odlučuje da je rešenje zrenjaninske inspekcije u slučaju „Rakića plasta” bilo nepravilno i da treba da se ponovi postupak

21. jula 2021.
Pokrajina donosi istu odluku za „Penfarm”, kao u slučaju „Rakić plasta”

Milana Maričić