KOŠARKAŠICA IVANA BRANŽOVSKI SADA IGRA ZA NOVOSADSKU EKIPU ŽKA

Juniorska Evroliga je veliko iskustvo

  • Sledeće godine završavam srednju školu i želja mi je da odem u SAD na koledž, a potom i da igram i ženskoj NBA ligi – kaže Ivana

 

Sedamnaestogodišnja Zrenjaninka Ivana Branžovski je košarkom počela da se bavi 2009. godine u zrenjaninskom Proleteru kod trenera Marka Marinkova. Prošla je sve mlađe selekcije, učestvovala je i na nekoliko finalnih turnira prvenstva Srbije gde je imala zapažene nastupe. Kao članica seniorskog tima igrala je u Drugoj ligi. Ivana je plejmejker, ali se odlično snalazi i na drugim pozicijama u timu.
U Proleteru sam počela karijeru i iz tog perioda imam mnogo lepih uspomena. Od trenera Marinkova, sa kojim sam provela dosta vremena na terenu, mnogo sam naučila – kaže Ivana Branžovski.
Prošlu sezonu mlada Zrenjaninka provela je u novosadskoj ŽKA (Ženska košarkaška akademija), a ekipa se takmičila u Super ligi. Igrala je i za juniorski sastav koji je na finalnom turniru prvenstva Srbije u Kraljevu osvojio drugo mesto. Juniorke su učestvovale i u Evropskoj omladinskoj ligi.
Igrati juniorsku Evroligu je, pre svega, veliko iskustvo. Nadmetale smo se sa devojkama iz Rusije, Italije, Belgije, Švedske… Nivo ženske košarke u tim zemljama je viši nego u Srbiji, mislim da su devojke fizički spremnije i jače od nas. Veoma sam srećna što sam imala priliku da igram ovu ligu, posetila sam mnoge zemlje i videla kakva se košarka igra u Evropi – ističe mlada košarkašica.
Ivana će i predstojeću sezonu provesti u Novom Sadu i igrati za seniorsku i juniorsku ekipu ŽKA, a potom planira da ode u inostranstvo.
– Sledeće godine završavam srednju školu i želja mi je da odem u SAD na koledž, gde bi usavršavala igru i sticala nova znanja. Cilj mi je da igram u ženskoj NBA ligi, kao i da se izborim za mesto u reprezentaciji Srbije. Amerika me fascinira, kada god imam vremena gledam NBA ligu, a moji košarkaški idoli su Stef Kari i Kajri Irving – naglasila je Ivana.
D. PETROVIĆ

47 - 1 B Ivana branzovski