KUDA ZA VIKEND: Blokade, protesti, skupovi

Građanski preokret i Demokratska stranka pozvali su sugrađane da se u subotu, 4. decembra, pridruže blokadama puteva koje su najavljene u celoj državi. Naime, Savez ekoloških organizacija Srbije saopštio je da će i ove subote protestovati kako bi izrazili neslaganje sa donošenjem Zakona o referendumu, Zakona o eksproprijaciji, i uopšte sa intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.

Članovi Građanskog preokreta poručili su da će u 14 časova organizovati blokadu magistralnog puta Beograd-Zrenjanin, kod gradilišta „Linglonga”.

‒ Zrenjaninci imaju dodatan razlog da se okupe baš na tom mestu, jer je izgradnja ove fabrike izrazit primer bezakonja, uništavanja prirodnih dobara, i nepoštovanja prava građana. Po novom zakonu o eksproprijaciji, koji je jedan od razloga blokade, bilo čija imovina može biti oduzeta za potrebe smeštaja mašina ili radnika Linglonga, zato što je Vlada izgradnju te fabrike proglasila projektom od posebnog značaja ‒ navode u udruženju.

Napominju da građanska neposlušnost u vidu blokade puteva jeste kršenje nekih zakona, ali s ciljem da se privuče pažnja javnosti na velike nepravde i propuste u drugim zakonima.

‒ To je i efikasan način pritiska na vlast koja ignoriše sve druge institucionalne i vaninstitucionalne pokušaje da se propusti u društvu isprave ‒ navode u Građanskom preokretu.

Poverenica Gradskog odbora Demokratske stranke Alisa Kockar poručila je da će i demokrate podržati ovaj protest koji, kako navode, organizuju poljoprivrednici Banata, u ime svojih udruženja i Skupštine slobodne Srbije, i Građanski preokret.

Aktivisti Zrenjaninske akcije (ZRAK) najavili su protestnu vožnju takođe za subotu, ali u 13.30. Okupljanje je kod parkinga Kristalne dvorane, ali nije saopštena ruta.

‒ Pridružujemo se protestima u dogovoru i koordinaciji sa organizacijama Kreni-Promeni i Ekološki ustanak. Mi nastavljamo borbu za pijaću vodu, ali takođe želimo da Srbija ima čist vazduh, vodu, zemlju i pravo na neotuđivost privatne svojine. Solidarišemo se sa građanima Smedereva, Bora, Loznice, doline Jadra i cele Srbije ‒ saopštava ZRAK.

Za nedelju u 12 sati organizacija „Novi optimizam” najavila je protestni skup pod nazivom „Koja je tvoja crvena linija”. Građanima će se obratiti predstavnice opozicionih stranaka Marinika Tepić, Sanda Rašković Ivić i Dragana Rakić, kao i profesorka sociologije Senka Jankov i aktivista Dušan Kokot.

M.M.