KULTURA SEĆANJA: Ko ne pamti, iznova proživljava


Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom
, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. maja, u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom „KULTURA SEĆANJA: Ko ne pamti, iznova proživljava“. Trajaće do 25. juna, a nadležni kustos je Vladislava Ignjatov, istoričar. Autori izložbe su Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzeja Kraljevo.
Izložba je nastala povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. (streljanja civilnog stanovništva) i bavi se načinom pamćenja i sećanja na ovaj događaj, koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote. Univerzalnost teme bila je inspirativna za dva odeljenja Narodnog muzeja u Kraljevu: Istorijsko i Odeljenje istorije umetnosti.
Sa narativa preživelih talaca i porodica koje su izgubile bližnje i autentičnih istorijskih izvora, izložba se usmerava na različita ispoljavanja kulture sećanja o oktobarskoj tragediji. Takođe, jedna od tema kojom se izložba bavi je i način na koji se kroz političke govore politizovala prošlost. Mapa zločina i istorijski podaci iz istraživanja o njegovim žrtvama, ali i načini na koji se prošlost memorijalizovala predstavljeni su na 20 panoa.
Na izložbi će biti i 50 slika, grafika i crteža umetnika bivše Jugoslavije inspirisane tragedijom. Slike koje su priznati umetnici, među kojima su Cuca Sokić, Miodrag B. Protić, Maksim Sedej, Voja Stanić, Miha Maleš, Oton Polok i drugi poklonili sedamdesetih godina za planirani muzej u Spomen-parku, a koji nije zaživeo, čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen-park“ u Umetničkom odeljenju NMK.

kultura secanja - 1973 - na groblju bliznjih