Lansări de carte, manifestare ștințifică, istorie și multiculturalitate
Simpozionului Internațional „Banat – istorie și multiculturalitate”
Ediția a XXIII- a a Simpozionului Internațional „Banat – istorie și multiculturalitate”, sa desfășurat în perioada 22-23 iunie, în Sala Baroc a Primăriei orașului Zrenianin. Vineri 22 iunie, la Casa Nouă a Institutului din Zrenianin cu această ocazia a avut loc lansarea cărților ale autorilor și editurilor din judeţele Alba, Caraş-Severin, Timiş şi Arad (Alba Iulia, Reşiţa, Timişoara şi Arad) și Rijeka (Croația). Cărţile sunt apărute recent de sub tipar ale autorilor participanți la Simpozionul Internațional „Banat – istorie și multiculturalitate” organizat la Zrenianin.
În cadrul evenimetului – Lansări de carte, au fost prezentate șapte volume: „Rijeka – Sudul Europei centrale” (autor Ervin Dubrović, prezentare de Ileana Ursu Nenadić și autorul), „Lucrările prezentate la Congresul Internațional al Culturii Române, ediția I, Timișoara 2018” (prezentare de Ioan David), „Primul Război Mondial reflectat în presa ecleziastică din Banat” (autor Maria Alexandra Pantea, prezentare de Dumitru Tomoni), „Antologie de texte literare pentru copii”, ediție îngrijită de Felicia Colda și Daniela Florian (prezentare de prof. drd. Theodor Stâncel și coautoarea Felicia Coldea), „Corespondențe culturale: scrisorile lui Ion Lăncrăjan aflate în colecția bibliografului I.C.Rogojanu”, ediție îngrijită de Daniela Florian, (prezentare de autor) și „Valer Butură, Etnografie din Transilvania, vol I”, prezentată de Felicia Colda.
Ediția a XXIII- a a Simpozionului Internațional „Banat – istorie și multiculturalitate”, este un eveniment științific internațional la care au luat parte oameni de ştiinţă, cercetători, profesori universitari, precum și o delegație a Academiei Române. Todor Doru Ursu, director al I.C.R.V. a salutat prezența paricipanților,mulţumind tututuror oaspeţilor,din Serbia, România, Croaţia, Muntenegru, Macedonia şi SUA pentru prezenţă la astfel de manifestări ştiinţifice internaţionale. Duško Radišić, adjunctul primarului Municipiului Zrenianin, a subliniat proiectele transfrontaliere, realizări dar și manifestări culturale planificate în decursul anul curent cu Timișoara și Arad.
La propunerea lui Costa Roşu a fost constituită preşedenţia de lucru în componenţa: prof. dr. Ioan David, prof. univ. Gheorghe Popovici, Gheorghe Stâncel, dr. Drago Njegovan, Ileana Ursu, Todor Ursu și Nicu Ciobanu, președinte, care a fost şi moderatorul reuniunii. Cuvinte de salut din partea organizatorilor şi invitaţilor, au fost rostite de acad. Costa Roşu, director onorific al I.C.R.V., prof. dr. Ioan David, care a citit scrisoarea adresată de academicianul Păun Ion Otiman,prof. univ. Gheorghe Popovici, Octavian Diaconu, consilier în cadrul C.J. Caraș-Severin, prof. dr. Ilie Cristescu, vicepreședinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor și al Congresului Spiritualității Românești, precum și Dušan Jakovljev, vicepreședintele Adunării Voivodinei, care a inaugura ediția din acest an a Simpozionului Internațional „ Banat – istorie și multiculturalitate”.
Manifestarea științifică a fost organizată de Societatea Română de Etnografie și Folclor din Voivodina și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina împreună cu Universitatea „Eftimie Murgu” și Consiliul Județean Caraș-Severin din Reșița, în parteneriat cu Academia Română-Filiala Timișoara și Muzeul Voivodinei. La Simpozion au asistat peste 70 de participanți, fiind prezentate 64 de lucrări în cadrul a cinci secţiuni.Sectiunea I Centenar 1918, Premise și consecințe cu 13 lucrări, sectiunea II Literatură și Memorialistică cu 15 lucrări, sectiunea III Biserica, Presa și Școala cu 14 lucrări, sectiunea IV Cultura dela Tradiție la Perspective cu 13 lucrări, secțiunea V Patrimoniu, Etnografie, Turism cu 9 comunicări și lucrări. În finalul deschideri festive a avut loc lansare a două cărți „Tânărul Eugen Ionescu” de E Simion prezentată de Ionela Mengher și Maria Nenadić care a realizat traducerea cărți, precum și „Voivodina 1918-1938” prezentată de Dragan Petrović și autor. La cele 22 de ediții anterioare ale simpozionului, au participat peste o mie nouă sute de oameni de ştiință şi de cultură din peste 30 de centre universitare, institute ale academiilor de ştiinţă din Serbia, România, Croația, Macedonia şi Muntenegru, asociaţii şi centre culturale.