LAZAREVA SUBOTA – VRBICA I CVETI: Praznici koji najavljuju Hristovo vaskrsenje –Uskrs

Protekla sedmica u crkvenom kalendaru nosi naziv „cvetna“, i šesta je nedelja velikog posta kojim se pravoslavni vernici pripremaju za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Posebno mesto u Cvetnoj nedelji zauzima Lazareva subota – Vrbica, koja najavljuje Hristov trijumfalni ulazak u Jerusalim i uvodi u proslavu Vaskrsa. Tim povodom svečana litija prošla je danas ulicama Grada.

Povorka predvođena sveštenstvom i građanima krenula je iz hrama Vavedenja Presvete Bogorodice (Gradnulička crkva), ulicom Cara Dušana, Savezničkom sve do hrama Svetog Arhangela Mihaila (Ruska crkva). Tu se povorci pridružio znatan broj vernika. Glavnom gradskom ulicom stiglo se do hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gde je održano večernje bogosluženje.


Vrbica je praznik radosti, a pre svega praznik dece koja su i ove godine okićena zvončićima i vrbovim venčićima prošetala Zrenjaninom.
Osveštane vrbove grane koje su vernici poneli svojim domovima simbolizuju palmine grančice koje su bacane pred Isusa Hrista kada je ulazio u sveti grad Jerusalim.
Više o samim praznicima koji su pred nama rekao nam je protojerej dr Ninoslav Kačarić.
– Ovaj praznik ustanovljen je u Jerusalimu krajem šestog veka kao spomen na poslednji, svečani ulazak Gospoda Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, jašući na magaretu kako je pisano. Ovo se zbilo šest dana pre jevrejskog praznika Pashe. Tom prilikom narod ga je dočekao kao cara, prostirući pred njega svoje haljine i noseći u rukama palmine grančice. Glas da dolazi Spasitelj, onaj koji je vaskrsao četvorodnevnog Lazara, brzo se raširila. Naroda je na ulicama klicao „Osana sinu Davidovom – blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje“, koje će za samo par dana zameniti besnim pokličem „Raspni ga, raspni.“ Uprkos mnogobrojnom narodu koji ga je slavio, Isus je celim putem bio žalostan znajući šta ga očekuje – Golgota, stradanje, raspeće, smrt, ali i Vaskrsenje – ispričao je otac Ninoslav.

M.Malbaški