LAZAREVLJANI OBELEŽILI SLAVU SELA OGNJENU MARIJU

Prva liturgija u novom hramu

Praznik svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije, koju meštani Lazareva slave kao hramovnu slavu, svečano je obeležen u utorak, 30. jula, svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop banatski Nikanor uz sasluženje sveštenstva Eparhije banatske. Kumovi slave su bili Boško Vukojević, Saša Jukić i Predrag Škorić, vernici koji su dobrovoljno pomagali obnovu manastira Hilandara. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Miladin Pavlović iz Stajićeva.
– Svaki hram je dom Boga živoga i kada se u njemu služi liturgija blagoslov i radost je u svakom stvorenju. Nijedan objekat se ne može izgraditi preko noći i za sve je potrebno vreme. Meštani su ovu crkvu počeli da zidaju pre više od decenije, a svaki novčić koji je ugrađen u nju podjednako je vredan i važan. Bogomolja se ne gradi za jednu generaciju, već za čitava buduća pokoljenja – rekao je u slavskoj besedi episkop Nikanor.
Sveta velikomučenica Marina praznuje se kao velika zaštitnica hrišćana koja je živela i postradala krajem trećeg veka ostavši čvrsta i nepokolebljiva u svojoj veri.
Miroslava Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović

Opširnije u štampanom izdanju