LEPO VREME I PROBUĐENA PRIRODA VRATILI SU OSMEHE NA LICA NAŠIH SUGRAĐANA

Cveće obojilo centar grada čarobnim bojama

Kiša koja je u proteklom periodu često padala i pomalo nervirala građane, izgleda da je prijala plodnoj banatskoj zemlji. Ratarske kulture na njivama i vinova loza dobro napreduju, buja poljsko cveće i ostalo rastinje što potvrđuju i fotografije koje je nedavno u blizini Aradca snimio naš fotoreporter Jovan Njegović Drndak. Protekle nedelje predivnim bojama bio je oslikan i glavni gradski trg kojim se širio opojni miris cveća.
Na cvetnoj pijaci bilo je najraznovrsnijih ukrasnih biljaka iz rasadnika širom Srbije. Sa jarkih boja muškatli, hrizantema, orhideja, kaktusa i sukulenata malo ko je mogao da skrene pogled. Najveću pažnju privukla su stabla bogumile, a sugrađani su je dodirivali želeći da se uvere da biljka nije veštačka.
Ljubitelje kaktusa i sukulenata na štandu Pavla Filepa iz Vrbasa, koji se njihovom proizvodnjom bavi 17 godina, dočekala je bogata ponuda. On ističe da putovanje od grada do grada na događaje ovakve vrste nije naporno. Udarni meseci su, kaže osim aprila i maja septembar i oktobar, zbog čega se nada da će na jesen opet posetiti Zrenjanin.
Dejan Dimitrijević iz Despotovca, prevalio je 350 kilometara kako bi proizvode iz porodičnog rasadnika ponudio Zrenjanincima. Njih su zainteresovali sibirski limun i indijski jorgovan. Budući da je godinama unazad posećivala izložbe cveća i slične manifestacije u susednim mestima, sugrađanka Jelica Nićetin oduševljena je što se cvetna pijaca prvi put održava u našem gradu. Primetila je, kaže, da je posećenost bila velika, kao i da su se cveće i sadnice podjednako kupovali.
– Jedna predivna orhideja će u mom domu biti podsećanje na prvu cvetnu nedelju u Zrenjaninu – podelila nam je utiske naša sugrađanka.

J. Šormaz