LJUBITELJI MASNOG ZIMSKOG ZALOGAJA U MUŽLJI IMALI ŠTA DA VIDE I PROBAJU

Čvarak ponovo dobra hrana

Čvarkijada u Mužlji ili „službeno” „Čvarak fest”, okupio je prošle subote u sportskom centru „Lehel” brojne ljubitelje zimske hrane, prodavce i kupce masnog i dimljenog zalogaja bez kojeg se Banat ne može zamisliti. Na manifestaciji, koja je održana po šesti put, učestvovalo je čak 40 timova kuvara, iz svih krajeva Vojvodine ali i iz okoline Temišvara, koji su u Mužlju došli da takođe pokažu svoje umeće u spremanju čvaraka.
– Pobedili ste svi vi koji ste učestvovali jer pokazujete i dokazujete da i dalje žive običaji naših predaka kada je reč o pripremi hrane koja će nas podržati u zimskim danima i okrepiti pred napore koji nas čekaju od proleća – rekao je Ištvan Greguš, „prvi čovek” Društva negovalaca starih običaja Mužlje i jedan od pokretača ove manifestacije objasnivši da ekipa iz Mađarske nije mogla da dođe jer je njene članove u tome sprečio grip.
Šampion ovogodišnjeg „Čvarak festa” je Robert Kenjereš iz Martonoša kod Kanjiže, član udruženja „Gastro Tisa”. Njegova ekipa najlepše je, po oceni žirija aranžirala oval sa čvarcima, pečenom slaninom, „hurkama” i drugim đakonijama donet na ocenjivanje. Drugo mesto osvojili su gosti uz Rumunije, a treće članovi Moto kluba „Roud flajers” iz Mužlje.
Dodeljene su i po dve bronzane, srebrne i zlatne medalje. Bronzu su osvojile ekipa lokalne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara i Đura Nešticki, gost iz Bačke. Srebro je pripalo mužljanskom DVD-u i Goranu Reljiću. Zlatne medalje pripale su Mužljancu Patriško Mihalju i Kiš Antalu iz Mihajlova.
Svaki takmičar, razume se, ima neku svoju tajnu u topljenju slanine i pravljenju čvaraka. Goran Reljić nam je, na primer, rekao da je čvarke spremio poštujući razmeru – deset kilograma slanine, litar vode i decilitar sveže pomuženog mleka.
Kao i ranijih godina, „Čvarak fest” bio je interesantan i za proizvođače i prodavce kobasica, pršute, krvavice, mesnate i slanine „sapunjare”… Naravno bilo je i „langoša”, vina i dobre voćne rakije.
Tokom manifestacije u Mužlji priređena je i tradicionalna „sahrana zime”. To je godišnje doba koje uz ukusnu i „jaku” hranu ima i mane, poput niskih temperatura, snega i vetra… Žiteljima Mužlje zima očito ne prija pa su mesec i po dana uoči njenog kalendarskog kraja požurili da se od nje „oproste”.
Pre nego je počelo takmičenje u spremanju čvaraka, u centru sela organizovan je defile članova Moto kluba „Roud flajersa”, a sugrađane su pozdravili i mališani iz vrtića „Snežana” kao i učenici OŠ „Servo Mihalj”.

  • PO CENI – JOŠ MALO PA KAO KAVIJAR
    Zbog straha od „ko zna kakvih” aditiva i mesa u kobasicama i salamama, robi koju nude velike klanice, potrošači sve češće kupuju čvarke, namirnicu koja ponovo slovi za prirodnu i dobru, jasno ako se umereno koristi.
    Unazad godinu dve, čvarke kupcima nude i elitni supermarketi, a ne samo lokalne mesarske radnje. Shodno potražnji raste im i cena, pa se sada prodaju i 800 dinara za kilogram.
    U Mužlji se kilogram čvaraka kupcima nudio za 500 odnosno 600 dinara. Da je to dobra cena potvrdio nam je i Deneš Kenjereš, takmičar iz Martonoša kod Kanjiže. Za tu tvrdnju on kao glavni argument navodi nisku otkupnu cenu svinja.
    – Ako znate da je kilogram žive vage 120 dinara, onda su čvarci skupi skoro kao kavijar – kaže Deneš Kenjereš

M. Stojin