Lukácsfalván falunap és templombúcsú volt Paradicsomnap és hagyományápolás

Lukácsfalván a közelmúltban falunapot és templombúcsút, valamint paradicsomnapot  rendeztek. A szervezők — a helybeli Fehér-tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület, a helyi közösség tanácsa és Berekfürdő testvértelepülés képviselői — tartalmas rendezvénysorozattal kedveskedtek a látogatóknak.
A faluünnepség a vendégek fogadásával kezdődött, mely után a helyi közösség udvarában halászléfőző versenyt rendeztek. Másnap Sztojkó József, a városi tanács tagja, a VMSZ körzeti szervezetének az elnöke ünnepélyesen megnyitotta a XII. Paradicsomnapot. Balanyi Sándor, a helybeli Fehér-tó HÁKE elnöke elmondta: a 2005-ben indított rendezvény célja a paradicsomnak mint kerti növénynek a megőrzése és a különleges paradicsomfajták bemutatása. A beszédek után a négytagú zsűri kiválasztotta és díjazta a legízletesebb friss paradicsomot, a legfinomabb főtt paradicsomlét és a legnagyobb termést.
Az értékelések szerint a legízletesebb friss paradicsomért járó díjat  Vijatov Slavica kapta, a második helyre Szíveri Mihály, a harmadikra pedig Tűri Snežana termése került. A legfinomabb főtt paradicsomléért az első díjat Molnár Árpád, a másodikat Vladimir Babić, a harmadikat pedig Vijatov Slavica érdemelte ki. A verseny három legnagyobb paradicsomáért járó elismerés a Bancsov család tulajdona lett.
Az eredményhirdetés után az érdeklődők megtekinthették a gyerekek kancsikával való paradicsomszedését és a Fehér-tó festőtáborát. A kétnapos rendezvény az ünnepi köntösbe öltöztetett Kisboldogasszony-templomban szolgáltatott misével ért véget.
Az eseményt a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság, a Szekeres László Alapítvány, Nagybecskerek és Berekfürdő önkormányzata, valamint valamennyi helyi és környékbeli magánvállalkozó és egyesület támogatta.
Borbély Tivadar