Madách Irodalmi Színpad AZ IDEI ÉV ELSŐ KÖNYVBEMUTATÓJA

Kisebbségpolitika és társadalomszervezés
A. Sajti Enikő szegedi történész Kisebbségpolitika és társadalomszervezés című kötetét mutatták be a nagybecskereki színház Kamaratermében, a Madách Irodalmi Színpad szervezsében.
Sajti Enikő e kötete Dr. Várady Imre városunk közismert ügyvéde és politikusa hagyatékának az alapján íródott.
A könyv bemutatja Dr. Várady Imre politikai tevékenységét az egykori Osztrák-Magyar Monarchiában, ahol a dualista állam egyik legnagyobb válságának az idején, a XX. sz. elején országgyűlési képviselő. Majd feldolgozza a nagybecskereki ügyvéd, most már kisebbségpolitikai tevékenységét az újonnan alakult délszláv államban.
Dr. Várady Imre 150 évvel ezelőtt, történelmileg jelentős évben, a kiegyezés évében született. Politikai tevékenysége a Monarhiában kezdődött, majd az I. világháborút követően az újjonan alakult dálszláv államban folytatódott, ahol egyetlen magyar szenátor volt az akkori kétkamarás parlament felsőházában. Hosszú életének köszönve tanúja volt a titoi jugoszlávia megalakulásának is. 1959-ben hunyt el Nagybecskereken.
A szerző mellett az est vendége volt még Dr. Várady Tibor jogászprofesszor Dr. Várady Imre unokája.
Várady Tibor visszaemlékezésében rámutatott, hogy nagyapja ügyvédként is az elesettek védelmét tartotta fontosnak, így az I. világ háború alatt számos szerb polgártársát védte az akkori hatalom önkénye ellen. A történelmi helyzet változásával, a magyar kisebbség egyik vezéralakjává vált az akkori Jugoszláviában.
Az est moderátora Virág Gábor a Forum Könyvkiadó Intézete igazgatója volt. A kötet a Forum kiadó gondozásában jelent meg.