MALI NOVOBEČEJCI NA „SLANOM KOPOVU”

Družili se sa ždralovima
Najmlađi Novobečejci i ljubitelji prirode i ptica, protekle subote su u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo” imali priliku da vide deo jata od možda jedanaest hiljada ždralova, koliko se procenjuje da ih trenutno boravi na jednoj od poslednjih slatina u ovom delu Evrope. „Festival ždralova” koji je po četvrti put održan na prostoru vizitorskog centra na Slanom Kopovu, osmišljen je, najpre, kao edukacija dece o ovom rezervatu i pticama, ali i kao prilika da se na jedan dan stope sa prirodom i u njoj uživaju.
Lovačko udruženje Novi Bečej, kao upravljač SRP „Slano Kopovo”, organizator je „festivala” , a prema rečima stručnog saradnika Silvije Šimončik, i ove godine je za decu pripremljen bogat program.
– Deca imaju priliku da saznaju šta se dešava na jednom malom, ali vrlo značajnom području, nadomak koga odrastaju. Ovo je prilika da vide ždralove i učestvuju u njihovom prebrojavanju. U okviru ovogodišnjeg programa festivala imali smo i organizovano prstenovanje ptica, tako da su se deca upoznala i sa ovom tematikom i njenim značajem. Razne kreativne i edukativne radionice postale su tradicionalne na našem „festivalu”, pa su deca i ove godine mogla da prave razglednice, origami ždralove, hranilice za ptice, pano sa porukama upućenim ždralovima, oslikavanje magneta i slično – kaže Silvije Šimončik.
Predsednica udruženja „KNAP”, Nadica Josimović, presrećna je što je Udruženje imalo priliku da učestvuje u organizaciji radionica na IV „Festivalu ždralova”. Učiteljica Mira Stevković kaže kako joj je jedna učenica potvrdila da je druženje na „Slanom Kopovu” sto puta bolja od mobilnog telefona.

D. G.