MALO JE POZNATO DA JE PISAC TEKSTA ZA ČUVENU PESMU „JANIČAR”, RADOMIR VASILjEVIĆ, ROĐEN U LUKIĆEVU

Postala je u pravom smislu narodna

  • Napisao je i tekstove za numere „Dobro jutro, Šumadijo”, „Stoj jarane”, „Stan Dunave, stani plavi”, „Stara sreća na ljubav me seća”, „Omer i Merima”, „Nekom ništa, nekom sve”

Zahvaljujući akciji Radio televizije Srbije da izabere 60 najlepših narodnih pesama, saznali smo mnoge zanimljivosti u vezi sa nastankom numera, ali i sa njenim zaboravljenim autorima.
Numeru prepoznajemo po pevaču, retko se pitamo ko su autori, a vremenom neke pesme postanu u pravom smislu te reči narodne. Takva je i pesma „Janičar” koju je maestralno interpretirao Predrag Gojković Cune. Reči pesme o jednom od najvećih iskušenja koja su snašla srpski narod, sa dramom majke i davno otetog joj sina, sa živim slikama koje se rađaju kod slušaoca nakon svake reči, napisao je Radomir Vasiljević, rođen i živeo u Lukićevu. Ovaj podatak malo je poznat i u njegovom rodnom selu. Letos je na manifestaciji „Banatska bajka” Radmila Maksimović, voditeljka programa na kojem je predstavljeno Lukićevo, upoznala sa tom činjenicom posetioce u Gradskoj bašti, ali kao da joj niko nije verovao!

11 - 1 A Radomir Vasiljevic portret.
Podataka o Vasiljeviću ima malo. Tek ponegde u spisku diskografije autora za koje je stvarao, pomene se njegovo ime. Tekstopisac iz Lukićeva poznat je i po tome što je, sem za Cuneta, napisao i tekstove za pesme Gordane Lazarević, Šabana Šaulića, Halida Muslimovića, Miloša Bojanića, ansambl „Svilen konac” i mnoge druge.
Vasiljević se nakon detinjstva provedenog u Lukićevu, otisnuo na Jadransko more. U Splitu je završio Pomorsku akademiju JNA i ostvario svoj dečački san – da živi i radi na moru. Uz oficirski poziv, pesme je stvarao iz hobija, a kolege su zabeležile da je svakom sa kojim je radio i službovao znao da posveti po neki stih. Neke pesme su objavljene u zbirci Književnog kluba „Nikola Tesla” pod nazivom „U ime svetlosti”.
Njegovi stihovi su putovali po tadašnjoj Jugoslaviji, koju je voleo kao i svoj životni poziv. Sem pesme „Janičar” napisao je i tekstove za numere „Dobro jutro, Šumadijo”, „Stoj jarane”, „Stan Dunave, stani plavi”, „Stara sreća na ljubav me seća”, „Omer i Merima”, „Nekom ništa, nekom sve” i sve su rado slušane i danas, i nema slavlja na kome se nekad od njih sa zadovoljstvom ne zapeva.
Muziku na reči njegovih pesama komponovali su između ostalih i Novica Negovanović, Predrag Živković Tozovac i Šaban Šaulić.

11 - 1 C Omot plocce na kojoj je pesma Janiccar
MILE NOVAKOVIĆ, NOVINAR RTS-a