MATIJEVIĆ JE POSLOVNU IMPERIJU PROŠIRIO I NA NAŠ OKRUG

Poznati biznismen kupio Ribnjak i „Cvet Banata”

Nakon što je nekadašnja zrenjaninska livnica „Radijator” nedavno prodata preduzeću „MAT Ril Estejt” (MAT Real Estate ) iz Novog Sada, koje je u većinskom vlasništvu Petra Matijevića, ovaj poznati biznismen nedavno je kupio još desetak firmi. Između ostalih i Ribarsko gazdinstvo „Ečka” iz Lukinog Sela u čijem se sastavu nalaze dva ogranka – Ribnjak i Hotel-restoran „Sibila”.
Taj Ribnjak je, inače, jedan je od najstarijih u Evropi. Proizvodnja ribe počela je 1891. godine, a prostire se na oko 2.000 hektara. Na spisku imovine porodice Matijević sada je i Fabrika ulja „Cvet banata” sa sedištem u Novoj Crnji.
Kako je krajem 2020. godine za naš list izjavio direktor Gazdinstva Dejan Zejak, ečanski šaran je nosilac žiga „Zdrava hrana-zelena jabuka”, zlatne medalje za kvalitet, sertifikata „Made in Banat” i zaštićenog je geografskog porekla. On je tada rekao da je pandemija znatno uticala na prodaju ribe kao i da je broj radnika smanjen, ali da se preduzeće trudi da zaštiti zaposlene.
Zejak je naglasio da zabrinjava činjenica što najveći deo radne snage za nekoliko godina odlazi u penziju, kao i da je sve manje mladih koji žele da rade na Ribnjaku. Da li je i to jedan od razloga što je ovo banatsko „riblje carstvo” dobilo novog vlasnika, ostaje da se nagađa.
Prema dostupnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre (APR), može se uočiti da je broj zaposlenih u RG „Ečka” opadao iz godine u godinu. U 2017. bilo ih je 101, a u 2020. godini 64. Treba napomenuti da je do smanjenja broja radnika došlo i zbog odlaska zaposlenih u penziju.
Kada se pogledaju finansijski izveštaji ove firme može se primetiti da je prodaja robe išla dosta otežano. Prihodi u 2016. iznosili su 439.761 miliona dinara, da bi za godinu dana bili skoro prepolovljeni – 268.794. Kako je vreme odmicalo, u 2020. prihod je bio 114.818 miliona dinara. Iskazano u evrima, nekada uspešno Ribarsko gazdinstvo „Ečka” je sa četiri „spalo” na godišnji prihod od nepunih milion evra.
Pad prometa od 75 odsto i smanjenje broja zaposlenih od 37 procenata, govore da se Gazdinstvo, kao što je i direktor Zejak izjavio, trudilo da sačuva radnu snagu jer je broj radnika sporije opadao u odnosu na prihode. Postavlja se pitanje u kojoj meri je to uticalo na zarade i da li je nedovoljno para u kasi dovelo do toga da i plate budu niže. Jer, troškovi plata, naknada zarada i ostalih ličnih primanja ovog preduzeća su u 2020. u odnosu na 2016. godinu opali za 42 odsto.
Iz bilansa stanja može se videti da ovo preduzeće nema dugoročnih kredita i zajmova ni u zemlji niti u inostranstvu, kao i da su kratkoročne finansijske obaveze smanjene sa 431,3 miliona dinara (u 2017) na 141,9 miliona dinara u 2020. godini. U toku poslednje tri godine, RG „Ečka” beleži neto gubitke u poslovanju – 93 miliona dinara u 2018, 70 miliona u 2019. i 73 miliona u 2020. godini.
Uprkos otežanim uslovima i padu prihoda, na osnovu izveštaja Narodne banke Srbije (NBS), može se utvrditi da Ribnjak nije imao značajnije blokade tekućeg računa (tri puta po svega jedan dan za pet godina). Takođe, ne postoje evidencije koje bi ukazivale na nelikvidnost preduzeća.

Miroslava Malbaški