MATURANTI ZRENJANINSKE GIMNAZIJE 2020. GODINE: LEPOTA MLADOSTI, LJUBAVI, ZNANJA, HRABROSTI, ISTRAJNOSTI, NADE…

Drugo i drugačije – budućnost je počela neočekivano, a izazovi slede…

Iako je bilo drugačije od očekivanog, iako nisu svi bili na okupu u najsvečanijem trenutku srednjoškolskog školovanja, nije izostala đačka himna, nisu nestali osmesi, niti su emocije zaustavile poneku suzu – maturska svečanost generacije 2016/2020, održana 19. juna, u Kulturnom centru Zrenjanina, ostaće u sećanju kao najlepša slika.
Ispraćaj u svet odraslih, u svet u kome će se suočavati sa različitim izazovima, sretati ljude različitog kova i nailaziti na prilike i neprilike. Ono šta su proživeli poslednjih meseci srednjoškolskog školovanja bila je nastava onlajn, polaganje ispita sa maskama, nemogućnost da u proleću koje je samo jedanput u životu, uživaju u svakom danu, u svakom jutru i večeri…

SVEČANOST U KULTURNOM CENTRU
Mogućnost da ostaci korona virusa ugroze bezbednost maturanta je uslovila da maturska svečanost bude u Kulturnom centru Zrenjanina, a ne u Kristalnoj dvorani, kako je to bilo nekoliko poslednjih godina. Zato su na okupu bili samo najuspešniji – nosioci diploma, njihovi roditelji i profesori. Na sreću, svi su zajedno bili nakon toga u Hotelu „Vojvodina” gde su, u izuzetnom raspoloženju, uz zvuke „Kameleon benda”, proveli matursku noć… I ta noć će ostati najvažnija i verovatno žal za maturskom svečanošću biće uskoro – prošlost. Jer, ono što je usledilo bilo je uzbudljivo i fenomenalno sve do romantičnog jutra koje su dočekali na Peskari…
A na maturskoj svečanosti, kao što je uobičajeno, odabrani predstavnici odeljenja trećeg razreda potrudili su se, uz pomoć Svetlane Todorović Gvozdenović, profesorke srpskog jezika i književnosti, da sadržaj bude dostojanstven i nezaboravan.
Teodora Gerbeš i Minja Tuba iz III-4 bili su voditelji programa, a učesnici iz istog odeljenja: Olivera Sekulić, Danilo Berar, i Ana Torđanski, kao i Olivera Njegovan iz II-4. Stihovi Borhesa i Miroslava Antića oplemenili su emotivne maturske trenutke…
Lepi, nasmejani, ponosni, pametni, devojke i mladići kojima zaista pripada budućnost, ukrasili su veliku salu Kulturnog centra Zrenjanina i primili zaslužena priznanja za sve ono u čemu su najbolji, čime su nastavili tradiciju najuspešnijih učenika Zrenjaninske gimnazije.

NAJBOLjA MEĐU NAJBOLjIMA
Za učenika generacije je proglašena Teodora Šiklošić, najbolja u nizu oblasti, uspešna podjednako i u društvenim i u prirodnim naukama, vanserijska učenica i omiljena drugarica. Priznanje joj je uručio direktor zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, a nagradu od 100.000 dinara Dragan Božjak.
Teodora je skromna devojka i nije bila sigurna da će joj pripasti laskava titula učenice generacije. Svoje školovanje nastaviće na Filozofskom fakultetu gde planira da upiše engleski jezik, a pod B će studirati nemački. Osim srpskog jezika, vlada i latinskim, uči engleski i francuski, turski…. Vredna je i uporna, radoznala, učenje joj ne predstavlja napor.
Aplauzom su ispraćeni najuspešniji, a aplauz je upućen celoj generaciji, jedinstvenoj i neponovljivoj…

 • VIŠE OD TRIDESET HILjADA UČENIKA
  Od osnivanja do danas, kroz Zrenjaninsku gimnaziju je prošlo više od 30.000 učenika. U generaciji 2016-2020. je 276 učenika i svi su na kraju školske godine ostvarili pozitivan uspeh.
  Sa odličnim uspehom su razred završila 154 učenika, sa vrlo dobrim 95, sa dobrim 27. Srednja ocena generacije je vrlo dobar – 4,37.
  Svih 276 učenika je položilo ispit zrelosti – sa odličnim uspehom 181, sa vrlo dobrim 86 i sa dobrim 9. Srednja ocena na maturskom ispitu je odličan – 4,61.
  Diplomu „Vuk Karadžić” je zaslužio 51 učenik, 20 su nosioci Specijalne diplome, dok su 74 učenika pohvaljena.

 

 • DAR
  Već treću godinu zaredom preduzeće „Bio – elektrik” nagrađuje učenika generacije. Tako je bilo i ove godine, vlasnik firme, Dragan Božjak, nekadašnji đak Zrenjaninske gimnazije, nagradio je Teodoru sa stotinu hiljada dinara. Ovo preduzeće se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih objekata i zaslužno je za podizanje standarda u građevinarstvu u Zrenjaninu – 2013. godine dobijen je prvi Energetski pasoš u Srbiji, a 2016. prva A klasa energetske efikasnosti u našem gradu. Deset godina rada, deset stambenih objekata – Povelja Kapetan Miša Anastasijević, finansijska pomoć za obnovu Srpske pravoslave crkve, škola i bolnica.

 • UČENICA GENERACIJE
  Teodora Šiklošić, iz IV-2 odeljenja, proglašena je, na osnovu brojnih uspešnih rezultata u različitim oblastima, za učenicu generacije. Dobitnica je Diplome „Vuk Karadžić” i tri specijalne diplome. Stipendista je „Fondacije Ana i Vlade Divac”, dobitnica stipendije Grada Zrenjanina, kao i stipendije „Evro znanje” kao jedna od petoro najuspešnijih učenika u Srbiji. Stipendiju je dobila i od Ministarstarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Položila je engleski jezik TOEFL nivo B2, francuski jezik DELF nivo B1 i poznaje nemački jezik.
  Ali, to nije sve. Teodora je ovojila i brojna druga priznanja i diplome. Bila je uspešna u radu Učeničkog parlamenta, objavljivala je tekstove u školskom listu „Put”, učestvovala je u snimanju filma o Ivanu Leriku, obeležavanju Dana sećanja na žrtve Holokausta, peva u Mešovitom crkvenom horu „Prepodobni Rafailo Banatski”. Takođe, uzela je učešće u brojnim javnim časovima – o Hipi pokretu, „Ćutanje, reč, odgovornost”, o književnom stvaralaštvu Mihajla Petrovića Alasa, o „Borbi protiv trgovine ljudima”, kao i na tribini o Karlu Marksu, projektu„Tagore i Gandi”, filmu „Holokaust – kultura sećanja”… Učestvovala je i na obeležavanju 25. godine časopisa „Zavičajac”, objavljuje poeziju u nekoliko časopisa…

 

 • BITI ČOVEK – OSTAVITI TRAG
  – Biti čovek, rođen bez svog znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredviđene postupke svoje i tuđe, koji ponajčešće nisu po meri naših snaga. A povrh svega, treba još izdržati svoju misao o svemu tome. Ukratko: biti čovek.
  Ovim rečima Ive Andrića izrečenim prilikom njegove besede „O priči i pričanju” na dodeli Nobelove nagrade bih otpočela svoj skroman govor zahvalnosti – rekla je prilikom uručenja priznanja za učenicu generacije Teodora Šiklošić.
  Ona je zahvalila svojim profesorkama i odeljenskom starešini koji su joj predavali u Zrenjaninskoj gimnaziji.
  – Hvala svima, ponajviše mojim roditeljima koji su prepoznali potencijal u meni i verovali toliko uporno i onda kada bih pokleknula. Ono što ću dalje reći posvećujem vama, celoj generaciji i mom razredu koji su od prve godine bili jedan veliki oslonac, a posebno devojkama koje su vredno radile sa mnom na organizovanju svih vannastavnih aktivnosti i najboljoj drugarici iz klupe, koja nažalost nije ovde trenutno, ali bez koje bi srednja škola bila ne toliko posebno iskustvo – rekla je, između ostalog, u svom obraćanju Teodora Šiklošić.

mr Branka Jajić
Foto: „AS”