MEĐU ZARAŽENIMA SVE VIŠE DECE, U BOLNICI DNEVNO PO STOTINU PREGLEDA

Za nedelju dana 558 više obolelih

Epidemijska situacija u celoj zemlji je zabrinjavajuća. U Srednjem Banatu je registrovano 1.543 novoobolelih od kovida 19, od 18. do 24. januara, što je za 558 više nego prethodne nedelje. Od toga 1.219 zaraženih je samo u Gradu Zrenjaninu. Stanje se pogoršava i u susednim opštinama: u Žitištu ima 117 aktivnih slučajeva, Novoj Crnji 150, Novom Bečeju 165 i Sečnju 128, potvrdili su u Zavodu za javno zdravlje Zrenjanin.

DUPLIRAN BROJ LEŽEĆIH PACIJENATA
U proteklih desetak dana broj hospitalizovanih pacijenata u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” se duplirao. Prema rečima dr Vanje Kunkina, pomoćnika direktora ove ustanove, na stacionaru ima oko 45 bolesnika, a bilo ih je 19.
– Petoro je u intenzivnoj jedinici, nema intubiranih i preminulih. Pacijenti imaju srednju ili tešku kliničku sliku. Trenutni kapacitet bolesničkih postelja je 110, ali se to proširuje u zavisnosti od potrebe. Trenutno nije toliko opterećenje na stacionaru, koliko je na ambulanti. Broj pregleda se značajno uvećao. Imamo ih stotinu dnevno, a polovina pacijenata se prvi put javila lekaru – izjavio je dr Kunkin za RTV „Vojvodina”.
Pomoćnik direktora ove zdravstvene ustanove je istakao da je omikron soj znatno virulentniji i lakše se širi, a nošenje maski N95 je neophodno. Kako je rekao, delta je imala veću učestalost kod mlađe populacije, mada i sada među zaraženima ima sve više dece. Organizovanje nastave u ovakvim okolnostima za većinu prosvetnih radnika predstavlja najveći problem, potvrđuje i Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije.
I. Isakov – M. Bečejac

Opširnije u štampanom izdanju