MEĐUNARODNI DANA MEDICINSKIH SESTARA: Uručene povelje i zahvalnice

Medicinske sestre širom planete od marta prošle godine, pa sve do danas, rade zajedno sa lekarima, u najtežem periodu za društvo, boreći se sa korona virusom i pomažući hiljadama pacijenata da pobede pandemiju. Nažalost, mnoge od njih su u toj borbi izgubile život. Međunarodni dan medicinskih sestara, 12. maj, kojim se u celom svetu obeležava u spomen na rođenje Florens Najtingel, britansku medicinsku sestru, začetnicu modernog sestrinstva, ove godine nije imao svečani karakter.

Tradicionalna svečana akademija u narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u organizaciji Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina, ovog 12. maja je izostala. Ali, nisu izostala priznanja za samopregalaštvo pojedinaca i ustanova u sistemu zdravstvene zaštite koji su u međuvremenu bili izuzetno aktivni.

– Na prvim linijama borbe protiv pandemije kovid 19, medicinske sestre i zdravstveni radnici se suočavaju sa brojnim izazovioma – podseća predsednica Saveza zdravstvenih radnika Zrenjanina Đurđica Šljapić, medicinska sestra sa dugogodišnjim stažom u svom poslu. – To su teški uslovi rada, nedovoljna i neadekvatna lična zaštitna oprema (PPE), produženo radno vreme, odvajanje od porodice, psihološke smetnje, sindrom izgaranja, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP). Stoga je ove godine fokus na promene i inovacije u sestrinstvu i na to kako će ovo na kraju oblikovati budućnost zdravstvene zaštite.

Imajući u vidu posebno teške uslove rada medicinskih sestara u kovid sistemu, Savez zdravstvenih radanika Zrenjanina organizuje, povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, okrepljujući vikend u Sarajevu.

B. Jajić

 

DOBITNICI POVELJE I SREBRNOG ZNAKA

Dobitnici Povelja su : Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“, Dom zdravlja Žitište, Dom zdravlja Sečanj, Dom zdravlja Novi Bečej, Dom zdravlja Srpska Crnja, Specijalna bolnica za plućne bolesti „Dr Vasa Savić”, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, Opšta bolnica „Sveti Jovan”, Specijalna bolnica „Rusanda” Melenci, Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški” Novi Bečej i Gerontološki centar Zrenjanin.

Dobitnice Srebrnog znaka su: Stevanović Atina, medicinska sestra (Opšta bolnica Zrenjanin) i Gordana Basarić (Dom zdravlja Zrenjanin).