MEĐUNARODNA NOĆ KNJIGA O HARIJU POTERU U BIBLIOTECI

Čekajući pismo iz Hogvortsa

Pobednice Tročarobnjačkog turnira jesu veštice iz kuće Grifindor – Anja Anđić, Dunja Milovac i Lena Milovac. Turnir je odigran u Gradskoj narodnoj biblioteci – koja te večeri, 6. februara, zaista jeste zaličila na Hogvorts – školu za veštice i čarobnjake. Mlade sugrađanke, ogrnute skerletno-zlatnim šalom, zapravo su pobedile na kvizu organizovanom u okviru proslave Međunarodne noći knjiga o Hariju Poteru.
Skoro 250 sugrađana – što starijih ljubitelja romana o Hariju Poteru, što onih koji tek otkrivaju svet čarobnjaštva – okupilo se se u četvrtak na Dečjem odeljenju Biblioteke. Tamo su se igrali, jeli magične kolačiće, takmičili u kvizu, mnogi obučeni u odore, sa šeširima na glavama.
Pobednice kviza sedamnaestogodišnja Anja i devetnaestogodišnja Dunja kažu da su kroz sedam knjiga o Hariju Poteru odrastale i one zajedno sa Harijem, Hermionom, Ronom i ostalim likovima.
– Najpre sam pogledala film sa četiri-pet godina, a sa sedam sam pročitala prvu knjigu. Jako sam emotivno proživljavala dogodovštine junaka, za mnogim likovima sam plakala – kaže Dunja Milovac. Anja je pročitala seriju romana o Hariju Poteru i na srpskom i na engleskom. Jedanaestogodišnja Lena Milovac trenutno čita prvi deo – „Hari Poter i kamen mudrosti”, ali na engleskom jeziku.
– Nije mi teško jer obožavam engleski! Omiljeni lik mi je Hermiona Grendžer zato što voli da čita knjige, kao i ja – kaže Lena.
Poput mnogih fanova ovog serijala, i naše tri mlade sagovornice pravile su štapiće i „izvodile magiju”.
– I dalje svakodnevno koristimo čini! Da otvorim vrata, kažem: alohomora! Da ugasim svetlo: noks – objašnjava Anja Anđić, smejući se.
Na pitanje da li su nekada poželele da im stigne pozivno pismo za školu čarobnjaštva, sve tri odgovaraju uglas:
– I dalje ga čekamo!
– Lena ima 11 godina, tako da joj možda i stigne sova sa pismom iz Hogvortsa – dodaje Dunja Milovac.
Pre 25 godina čak 12 izdavača u Velikoj Britaniji odbilo je roman o dečaku koji pohađa čarobnjačku školu mlade autorke debitantkinje Džoane Rouling. Rukopis je potom došao u ruke osmogodišnje ćerke direktora izdavačke kuće „Blumsberi”, koja nije mogla da dočeka naredna poglavlja i tako je roman „Hari Poter i kamen mudrosti” objavljen 1997. godine. Od tada je Dž.K. Rouling napisala još šest knjiga o avanturama Harija Potera, koje su dobile najprestižnija književna priznanja, prodate su u 500 miliona primeraka i prevedene na 80 jezika. Milioni sada već odraslih ljudi širom sveta, zahvaljujući sagi o „dečaku koji je preživeo”, zavoleli su čitanje i naučili da se prebacuju u drugi svet – to bez metli, leteće „ford anglie” i teleportacionih ključeva.
Međunarodnu noć Harija Potera zrenjaninska Biblioteka organizovala je uz pomoć beogradske biblioteke „Čika Jova Zmaj”, kao i izdavačkih kuća „Evro buk” i „Čarobna knjiga”.

M. Maričić